El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha valorat aquest dimecres en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres els dos anys de Govern transcorreguts fent un balanç ‘positiu’ per les reformes iniciades. Amb tot, Cinca ha avisat que en contra del que apunten els cànons de la política ‘aquesta legislatura serà diferent’ i tant el tercer com el quart any seran ‘de molta intensitat’.

Segons el ministre portaveu, Jordi Cinca, durant aquests dos primers anys s’han fixat els objectius globals de la legislatura i s’han posat els fonaments perquè aquests objectius siguin una realitat.

Cinca ha destacat els avenços en el que és l”eix vertebrador’ del Govern, en el qual s’havien de posar en pràctica les lleis fiscals existents i completar el marc fiscal, aprovar la Llei d’obertura econòmica i iniciar la signatura de convenis per evitar la doble imposició. Segons el ministre, s’han posat ‘fonaments sòlids’ perquè es produeixi l’obertura i sigui una realitat ‘ja en pràctica’ i ara cal treballar per ‘començar a recollir fruits’.

També ha remarcat un altre objectiu que han encarat, ha dit, ‘sense reticències i sense embuts’. Es tracta de la reforma sanitària i la de la CASS, que tenen un impacte molt gran en el pressupost a mig i llarg termini, ha recordat.

En el primer cas, ha apuntat, és un projecte ‘molt encarat’, on ja s’ha definit un nou model sanitari representat pel MAAS i s’han començat a fer passos per implantar-lo. Quant a la reforma de la CASS, Cinca ha assegurat que estarà presentada abans del 30 de juny.

La tercera gran reforma que ha valorat el ministre portaveu ha estat la de la Funció Pública que ‘sempre s’ha tractat amb molt recel’, ha manifestat. Aquest treball, ha dit, s’ha fet ‘anant al moll de l’ós, on hi ha el cost polític’, ja que toca les jubilacions. També en aquest cas, Cinca ha previst tenir un text enllestit abans del 30 de juny i com les reformes de la sanitat ha exposat que tenen un impacte econòmic important en el pressupost de cinc anys en endavant.

Segons Cinca, només per aquestes tres grans reformes el Govern hauria d’estar satisfet de la feina realitzada durant aquesta legislatura, però ha recordat també l’esforç realitzat com a conseqüència de la crisi econòmica en polítiques socials i ajudes per a aturats. En aquest aspecte, ha destacat, s’ha destinat ‘la dotació pressupostària més important de la història del país’.

Un altre punt que ha posat sobre la taula el ministre és l’encaix en la Unió Europea, on ha destacat el paper proactiu que ha agafat Andorra i que es demostra en el fet que la presidència de la UE s’hagi fixat resoldre la relació amb els petits estats i presenti solucions concretes.

Amb tot, ha avisat, això ‘no vol dir que tinguem la feina feta’. De fet, Cinca ha assegurat que la legislatura va més aviat ‘contra els cànons polítics que diuen que el primer any t’acabes d’assentar, el segon fas reformes importants, el tercer les poses en pràctica i el quart vius de renta i complaus tothom perquè et tornin a votar’.

El tercer i el quart any, ha assegurat, també seran de ‘molta intensitat’ perquè s’ha agafat el compromís de fer reformes que ni es poden fer en dos anys ‘ni segurament es poden llegir en clau electoral’. ‘El Govern té assumit que no ho farà en clau de comptatge de vots d’aquí a dos anys, sinó pel convenciment que d’aquí a dos anys s’ha de presentar davant dels ciutadans havent complert aquestes reformes’, ha advertit.

Entre el treball que caldrà afrontar hi ha la regulació del dret de vaga i altres qüestions relacionades amb els drets sindicals que entraran a tràmit abans que acabi aquesta legislatura. Segons Cinca, és un projecte suficientment important per centrar-s’hi un cop concloses les principals reformes fixades per aquest període de sessions.

Foto: SFG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada