El  ministre portaveu, Jordi Cinca, ha valorat, aquest dimecres a la tarda, que el projecte de l’agència tributària conjunta és quelcom “positiu i coherent” i que per tant s’ha de tirar endavant malgrat rebre la negativa dels comuns de la Massana i Canillo. El ministre creu que la intenció d’unificar en una sola administració tota la gestió tributària és un “avenç inqüestionable”, des del vessant d’eficiència i eficàcia tant per a la gestió de l’administració com per als mateixos contribuents. “Estic segur que a la llarga és una solució boníssima per a totes les administracions, fins i tot per aquelles que ara lliurement han declinat l’opció de formar-ne part”, ha deixat anar Cinca, que també ha indicat que respecta la decisió dels dos comuns però que no la comparteix. El ministre portaveu ha vaticinat que en una segona fase aquests comuns que han declinat la proposta s’incorporaran a l’Agència Tributària Nacional. Finalment, també ha llençat un avís al comú de la capital i ha indicat que “és el que més sentit té que es pugui afegir a l’agència tributària única”. Aquest dimarts, el comú d’Andorra la Vella va indicar que estava meditant si formar-ne part o no.

Després que aquest passat dimarts els comuns de la Massana i Canillo confirmessin que han declinat l’opció de formar part de l’Agència Tributària Nacional per raons econòmiques, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha insistit que el projecte és quelcom “positiu i coherent” i que s’ha de tirar endavant. El ministre creu que la intenció d’unificar en una sola administració tota la gestió tributària és un “avenç inqüestionable” des del vessant d’eficiència i eficàcia, tant per la gestió de l’administració com pels propis contribuents. “Estic segur que a la llarga és una solució boníssima per a totes les administracions, fins i tot per aquelles que ara lliurement han declinat l’opció de formar-ne part”, ha deixat anar Cinca, que també ha indicat que respecta la decisió dels dos comuns però que no la comparteix.

El ministre portaveu ha vaticinat, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, que en una segona fase aquests comuns que han declinat la proposta s’incorporaran al futur ens. Per justificar aquesta posició, Cinca ha apuntat que actualment ja hi ha alguns impostos que són compartits entre Govern i comuns i que gestiona l’executiu. “La taxa de vehicles o de l’ITP (Impost indirecte sobre les Transmissions Patrimonials), per exemple, són la demostració que la gestió compartida funciona”. Jordi Cinca també ha volgut afegir que el fet d’estar tots els tributs controlats per una sola administració no posarà en qüestió que “els comuns no rebin la part que els pertoca de l’impost, no posarà en dubte la titularitat dels impostos ni la capacitat legislativa de cada administració sobre el tribut”.

Finalment, ha llençat un avís al comú de la capital i ha assegurat que “és el que més sentit té que es pugui afegir a l’agència tributària única”. Cal recordar que també aquest dimarts passat el comú d’Andorra la Vella va indicar que estava meditant si formar part de l’Agència Tributària o no.

Lleis de transferències i competències

En un altre ordre de fets d’actualitat, el ministre portaveu ha assegurat que el Govern no presentarà un nou informe reiteratiu per afirmar la constitucionalitat de les lleis de competències i transferències. “Estem convençuts que els dos textos compleixen tots els preceptes constitucionals i així ho indiquen els dos contrainformes que ja vam presentar contra el primer informe que va presentar el comú de Sant Julià”.

Aquesta resposta arriba després que aquest dimecres El Periòdic d’Andorra hagi explicat que el comú lauredià té la intenció de demanar al catedràtic emèrit de dret constitucional de la Universitat de Barcelona, Miguel Ángel Aparicio, que faci una nova versió ampliada del seu primer informe. Cinca ha insistit que la idea és poder aprovar les dues lleis en una sessió del Consell General d’aquest mes d’octubre perquè els pressupostos del 2018 ja incloguin la nova partida de transferències.

Denúncia de l’Apapma contra el forn incinerador de la Comella

Jordi Cinca també ha parlat sobre la denúncia que l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma) ha presentat a la batllia perquè s’investigui si hi va haver delicte en el sobrecost de 22 milions d’euros en la construcció del forn incinerador de la Comella. El ministre portaveu s’ha limitat ha indicar que aquest és un tema que ja va ser judicialitzat en el seu dia i que ja es van “realitzar resolucions en aquest sentit i l’administració ja va donar les explicacions pertinents”.

Cal recordar que la denúncia presentada per Apapma s’indica que en el procés d’adjudicació i construcció de l’obra s’hauria comès falsedat documental, prevaricació i tràfic d’influències. Precisament aquest dijous l’associació protectora del medi ambient ha convocat una roda de premsa per explicar els detalls de la denúncia presentada a la batllia.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada