Cinca nega que fes contraban amb la importació personal de lingots

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat aquest dijous en seu parlamentària que l’activitat de la societat Orfund, de la qual va ser accionista minoritari i director general als anys noranta, era totalment “legítima”. En relació al transport de lingots d’or que va fer ell personalment l’any 1998, Cinca, responent a una pregunta del socialdemòcrata Pere López, ha dit que “entenc que m’està demanant si feia contraban, i miri, no”. El ministre ha reconegut, però, que va ser accionista minoritari d’Orfund i d’alguna altra societat del grup, però que l’única societat panamenya vinculada a aquesta empresa andorrana de la qual va ser apoderat va ser Mariette Holdings, tal com ell mateix va anticipar-se a explicar. La pregunta sobre la vinculació de Cinca amb els Papers de Panamà ha estat un dels punts més llargs i que ha suscitat més debat en la sessió de Consell General d’aquest dijous.

La pregunta del conseller general socialdemòcrata i president del grup mixt Pere López sobre la vinculació de Jordi Cinca amb els ‘Papers de Panamà’ ha generat un llarg intercanvi de retrets entre el ministre i diversos consellers de l’oposició. Tant des del PS com des del grup liberal han acusat Cinca d'”invertir responsabilitats” intentant anul·lar el debat polític, i d’explicar les informacions sobre aquesta qüestió amb comptagotes i de “manera forçada”.

De la seva banda, Jordi Cinca ha acusat el PS de ser ells “qui estan provocant la mala imatge” i davant la demanda de dimissió per “fer el millor per al país”, el ministre ha respost que ja va prendre la decisió més idònia anticipant-se a explicar-ho. En aquest sentit, ha reiterat que la seva vinculació amb la societat panamenya creada per l’empresa andorrana Orfund no té res a veure amb els casos de frau que s’han produït en d’altres països i ha assegurat que “mentre jo sigui ministre no faré cap retret” a cap persona d’Andorra que vulgui tenir una empresa al país que sigui, sempre que compleixi amb les seves obligacions fiscals i amb la llei.

Com a novetat, el ministre ha reconegut que va ser accionista, tot i que minoritari, de l’empresa Orfund i d’altres societats que aquesta empresa havia creat en d’altres països. Amb tot, ha assegurat que a Panamà va ser apoderat únicament d’una societat, Mariette Holdings, i que aquesta es va dissoldre l’any 2002.

Pel que fa al transport de lingots d’or que Cinca va fer personalment l’any 1998 que es va fer públic fa unes setmanes, el ministre ha estat contundent. Ha negat que es tractés d’una operació de contraban i s’ha compromès a lliurar tota la documentació relacionada amb aquesta importació al síndic general, per tal que els consellers la puguin consultar “i es quedin tranquils”: factures, certificats d’anàlisis, certificats del govern de Costa d’Ivori, certificats de circulació de mercaderies i declaracions d’exportació i importació de les duanes. Per tal de tancar el debat, el titular de Finances ha deixat clar que Orfund era un projecte empresarial, més enllà dels clàssics, però “legítim”, que en el seu moment va ser fins i tot reconegut per les empreses capdavanteres en l’afinament d’or.

 

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.