El Govern no ha decidit encara si modificarà la Llei de l’IGI per solucionar el greuge econòmic que ha suposat en els ingressos per ITP que perceben els comuns. El ministre Portaveu, Jordi Cinca, ha explicat que encara estan estudiant si recullen la inquietud dels comuns en la futura modificació de la Llei, però en tot cas ha remarcat que els comuns han guanyat molt més per l’increment que s’ha produït els darrers anys en les transferències, que no pas han perdut pel fet que una part de les transaccions que es gravaven amb ITP ara es gravin amb el nou IGI. D’altra banda, el Govern veu raonable que els comuns demanin un temps d’adaptació per aplicar la nova llei de bases de l’ordenament tributari; i en el cas de la problemàtica dels entorns de protecció, si els comuns volen canviar l’esperit de la llei, l’Executiu vol saber en quin sentit abans de posicionar-se.

El ministre Portaveu, Jordi Cinca, ha indicat aquest dimecres que ja estan treballant en una modificació de la Llei de l’IGI de cara finals d’any, però que encara estan debatent si recullen la inquietud dels comuns en relació a la recaptació que han perdut en concepte d’ITP. En aquest sentit, Cinca ha deixat clar que els comuns estan guanyant molt més per la via de les transferències, que s’han anat incrementant en els darrers anys, que no pas han perdut en concepte d’ITP. Concretament, Cinca ha dit que els comuns poden haver perdut un milió i mig d’euros, mentre que estan ingressant 10 milions d’euros més en concepte de transferències del Govern, i que per tant, ‘això ressitua una mica’.

Per aquest motiu, Cinca ha dit que de moment estan analitzant la queixa dels comuns, i que si consideren que tenen raó la inclouran en el projecte de modificació de la Llei que estan preparant. De fet, ha assegurat que en les properes setmanes es reuniran amb els cònsols per exposar-los com ho veuen des del Govern.

D’altra banda, i en relació a l’anunci fet aquest dimarts pels cònsols de demanar una moratòria en l’aplicació de la futura nova llei de bases de l’ordenament tributari, Cinca ha reconegut que el període d’adaptació és molt curt. Així, veu raonable la demanda, ja que necessitaran temps per adaptar totes les seves dinàmiques de gestió dels tributs. El ministre també s’ha mostrat sorprès pel fet que vulguin crear una agència tributària comunal, ja que considera que l’objectiu final hauria de ser una agència tributària única nacional.

Finalment, i pel que fa a les queixes sobre els entorns de protecció per part dels comuns, Cinca ha dit que si el que volen és accelerar l’elaboració de les delimitacions, comparteix totalment aquesta voluntat i el Govern la intentarà afavorir al màxim, ja que la llei marca que haurien hagut d’estar enllestits el 2005. En canvi, el ministre ha dit que una altra cosa és voler canviar l’esperit de la llei, per la qual cosa primer ‘caldrà veure en quin sentit’.

(S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada