El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, que participa aquest divendres a la tarda a la Trobada Empresarial al Pirineu, ha agraït les manifestacions del cap adjunt del gabinet del vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Amadeu Altafaj, que ha assegurat que la Unió Europea respecta la sobirania d’Andorra. Cinca ha indicat que a vegades es confon que la UE expliqui en quin sentit vol que es regeixin les relacions amb els països tercers ‘amb el fet que ens estiguin obligant a res’. El ministre ha valorat positivament la celebració de la Trobada perquè és un esdeveniment que facilita l’intercanvi d’experiències entre empresaris, i obre oportunitats de negoci, al mateix temps que dóna la possibilitat al Govern i als empresaris a explicar la realitat d’Andorra i els canvis que està fent.

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha dit aquest divendres a la Seu d’Urgell que les declaracions d’Amadeu Altafaj no li han sorprès, perquè ‘som conscients de quina és la voluntat de la Unió Europea’, però ha agraït que fes públiques les intencions de Brussel·les, i ha assegurat que Andorra pren les decisions perquè creu que les ha de prendre un cop avaluat el que més li convé, de la mateixa manera que la UE també té la seva sobirania per marcar uns models de relació amb els països tercers. Per tant, Cinca considera que ‘no podem ser aliens a aquestes voluntats, tot i que també tenim la nostra sobirania i hem de defensar l’interès general d’Andorra’.

Cinca ha indicat que un dels motius de la seva participació en la Trobada és poder parlar amb el minsitre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, durant una trobada informal en què aprofitaran per tractar en quin punt es troben les negociacions per al conveni de no doble imposició. En aquest sentit, el ministre ha recordat que estan en una fase preliminar en què els serveis tècnics d’ambdós països van tenint contactes i intercanviant informació per veure cap on s’ha d’avançar, i que d’aquí uns mesos s’entrarà en el vessant més polític.

D’altra banda, el director executiu de Variant Perception, que ha treballat a Lehman Brothers i Bank of America, Jonathan Tepper, i el professor d’Economia de l’IESE, Alfred Pastor, han parlat sobre la previsió de creixement econòmic a Espanya durant la Trobada Empresarial, patrocinada per Crèdit Andorrà. D’una banda, Tepper ha indicat que s’està veient creixement a nivell de les exportacions, però que serà difícil veure’n en el consum intern perquè hi ha molt deute, i per tant veu difícil un creixement durant els sis o dotze propers mesos. D’altra banda, Pastor ha assegurat que a principis del 2014 es podrà veure un creixement positiu del PIB de com a màxim un 1%, tot i que no servirà per absorbir l’estoc d’atur que hi ha.

A més, Tepper, en declaracions posteriors a la seva ponència, ha criticat que els governs, ‘ara que tenen menys diners, es pensen que els poden trobar als paradisos fiscals’, i ha afegit que Estats Units, França i Regne Unit són ‘increïblement hipòcrites’ quan parlen d’Andorra o Suïssa sense preguntar-se qui controla les Illes Verges, les Illes Caiman, o Gibraltar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada