Cinca admet ‘errors puntuals’ en el pressupost però lamenta que el PS també en cometés en el seu moment

CINCAEl ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha respost a les crítiques formulades pel president del grup parlamentari socialdemòcrata en relació als errors que conté el projecte de llei del pressupost del 2014. Cinca ha admès que hi ha ‘errors puntuals’, però només en la memòria ‘que no és esmenable i no s’aprova’ i ‘no tants com es pretén’. A més, ha lamentat que es vulgui desacreditar la feina dels tècnics del Govern que hi han treballat, i ha assegurat que aquest tipus de crítiques ‘només es poden fer des de la credibilitat i l’excel·lència’, ja que ‘si es vol anar per la via d’evidenciar errors, també s’ha de veure quins has comès tu’. En aquest sentit, ha mostrat algunes pàgines de la memòria de l’últim pressupost presentat pel PS, on ha identificat diversos errors ortogràfics i també xifres que no concordaven.

Jordi Cinca ha assegurat que accepta tanta crítica al pressupost com faci falta, relacionada amb a què es destinen els diners, però ha lamentat que el PS vulgui basar el debat pressupostari en els errors que s’han trobat, ja que segons el ministre, això fa ‘un mal favor a la política i a la imatge del Govern i del Consell General’.

El ministre ha afegit que aquest dijous faran arribar al Consell General la memòria corregida, tot i que ha posat de manifest que es pot estudiar el pressupost sense la memòria i que ‘les cinc o sis errades que hi ha a la memòria no distorsionen la comprensió del pressupost, sempre i quan es tingui voluntat i capacitat d’entendre’l’.

Cinca reconeix que el projecte de llei de bases de l’ordenament tributari és millorable

D’altra banda, el ministre portaveu ha respost a les declaracions del president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, sobre el projecte de llei de bases de l’ordenament tributari. Cinca ha reconegut que el text és ‘perfectament esmenable i millorable’, però que no hi ha cap element que justifiqui la demanda de Bartumeu de retirar-lo o canviar-lo de dalt a baix. De fet, ha assegurat que s’estudiarà ‘si té raó i hi ha alguna inconstitucionalitat, ho valorarem’ i que ‘no tindrem cap inconvenient en reconèixer-ho i impulsar les mesures que calguin’.

Així, Cinca ha apuntat que treballa amb els membres de la Comissió Legislativa de Finances del grup de la majoria per fer possibles modificacions al text. L’objectiu d’aquesta llei, però, és el que ha volgut destacar el ministre indicant que és imprescindible si es creu en el nou marc fiscal, ja que opina que ‘no hi ha res pitjor que obrir la porta a que hi hagi gent que se’n pugui escapolir’.

En relació a la llei vigent, de l’any 1996, el text proposat pel Govern ha introduït elements nous per al control de l’Administració Tributaria però també preveu novetats en la defensa dels drets dels obligats tributaris. Per això Cinca considera que s’ha buscat l’equilibri però amb el convenciment que cal el control perquè ‘ningú es pugui escapolir’.

Pel que fa a la demanda dels comuns de disposar d’una agència tributària pròpia, el ministre considera que aquest debat s’ha de fer fora del projecte de llei de bases de l’ordenament tributari, i que ell defensa una agència nacional. Tot i això, ha afegit que és possible arribar a una agència única directament o amb un estadi intermedi com proposen els comuns, però que en tot cas no és una qüestió de capacitats, ja que una agència tributària estatal tindria la capacitat de gestionar tots els impostos i tributs i distribuir-los correctament a cada administració.