Cinca acusa els accionistes majoritaris de BPA d’atacar el país per defensar els seus interessos personals

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha lamentat, aquest dimarts, els “continus atacs al sistema financer” per part d’unes “minories del país” que “defensen interessos personals en relació a l’afer BPA, així com els que defensen a aquestes persones”, en clara referència als germans Cierco, accionistes majoritaris de l’entitat intervinguda al març. El ministre ha alertat que atacar el sistema financer és atacar el propi estat andorrà, perquè “si caigués el sistema financer, cauria el país”. Cinca ha defensat la plaça bancària andorrana celebrant que hagi resistit després de perdre un 20% amb la caiguda de BPA, cosa que ha atribuït a la seva solidesa.

En aquest sentit, ha reconegut i reivindicat la seva solidesa, i ha celebrat que la resta d’entitats tinguin previst tancar l’any amb unes xifres similars a les d’altres anys tot i la crisi iniciada el mes de març. D’altra banda, pel que fa a la necessitat de millorar la supervisió bancària, Cinca ha apuntat que l’objectiu és reforçar la cooperació amb els supervisors internacionals, però descarta de moment la possibilitat de tenir accés al Banc Central Europeu ja que els estatuts d’aquesta entitat actualment no ho permeten.

Tant el cap de Govern, Toni Martí, com el ministre de Finances, Jordi Cinca, han lamentat aquest dimarts que el sector bancari hagi estat “molts cops injustament atacat”, i han defensat la solidesa de la plaça financera andorrana, assegurant que molt poques places haurien resistit després de perdre un 20% del sector. Així, Cinca ha volgut deixar clar que “no és acceptable veure com algú, per defensar els seus interessos, ho faci atacant l’estat andorrà i la seva estabilitat”, fent referència als accionistes majoritaris de BPA i els qui els defensen.

Pel que fa al procés de resolució, Cinca ha reconegut que des del punt de vista dels afectats el procés es veu llarg i feixuc, però s’ha mostrat convençut que en el proper mes o mes i mig “veurem la llum definitiva” amb una solució que hores d’ara encara no està clara perquè no se sap quines ofertes hi haurà a la subhasta, però en tot cas, el ministre creu que és l’única via per tal que els clients puguin recuperar els seus diners.

Jordi Cinca també ha parlat del procés que han de seguir les entitats bancàries per adaptar-se a l’intercanvi d’informació automàtica, i ha assegurat que “negar aquesta nova situació porta a la mort del sistema”, per la qual cosa ha criticat “les veus que diuen que és possible negar l’homologació”.

Reforçar la cooperació amb els supervisors internacionals
Finalment, pel que fa a la necessitat de millorar la supervisió del sistema bancari, el ministre de Finances ha dit que la millora no està vinculada al fet d’augmentar el nombre d’empleats de l’INAF sinó que ha de passar per reforçar el seu nivell de cooperació amb els supervisors internacionals, com l’OCDE, la Unió Europea, el Moneyval o el GAFI.

Cinca creu que Andorra no ha de deixar la supervisió bancària en mans d’organismes supranacionals o europeus, sinó que “hem de tenir un supervisor nacional potent, competent i reconegut internacionalment”. Per això, preguntat per la possibilitat de tenir accés al Banc Central Europeu, el ministre ha dit que avui en dia els estatuts d’aquest organisme no ho permeten.

De la seva banda, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha afegit que no es pot deslligar la capacitat de supervisió d’Andorra amb la capacitat de tenir accés al BCE, però que en tot cas aquest debat s’ha d’abordar dins del marc de la comissió especial creada arran de l’afer BPA al Consell General. Saboya també ha indicat que aquesta qüestió no està inclosa en la negociació de l’acord d’associació.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES