Ciberseguretat abans de marxar de vacances

Un  any més arriben les vacances d’estiu i, amb elles, una mar d’oportunitats perquè els cibercriminals facin el seu particular agost. Igual que cada vegada estem més conscienciats de la importància de comptar amb alarmes i altres mesures tradicionals de seguretat a les nostres cases, ens hauríem de prendre amb més serietat tot el relatiu a la nostra ciberseguretat personal.

La principal diferència entre la seguretat tradicional i la digital és que, no només hem de deixar en un lloc segur tota la informació digital que deixem a casa o a la feina. A més, hem de posar especial èmfasi en utilitzar de forma segura els dispositius que ens portem de vacances.

Com augmentar la seguretat dels dispositius que t’emportes de vacances
Et recomanem que facis un backup de tota la teva informació en un disc dur extern tant del teu ordinador com del mòbil que t’emportaràs de vacances. Tingues en compte que estaràs a la platja o fent activitats en què se’t podria caure el telèfon a l’aigua o al terra i trencar-se.

Si tens menys sort, podrien hackejar-te el mòbil o l’ordinador si et connectes a xarxes Wi-Fi públiques. Si això passés, només hauries de tornar a casa i reinstal·lar el respatller.

En aquest sentit, és molt important que intentis no connectar-te a xarxes Wi-Fi públiques. És a dir, aquelles en les que et puguis connectar tu i altres persones alhora, com les Wi-Fis dels hotels o els restaurants. En el cas que hagis de fer-ho perquè viatges fora de la Unió Europea (recorda que des del mes de juny ja no hi ha roaming entre cap país de la UE) no accedeixis a serveis amb informació molt sensible com la web o aplicació mòbil del banc.

D’aquí la gran importància de comptar amb un antivirus d’última generació i de tenir ben actualitzat el programari i les APPs de tots els teus dispositius. A més del sentit comú, aquestes mesures addicionals de seguretat són totalment necessàries per evitar un gran disgusti durant les vacances.

Així has ​​de fer servir les teves xarxes socials en vacances
Des de fa anys està de moda posar al mur de Facebook o com a foto de perfil una foto a manera de cartell en el que diu “tancat per vacances”. Millor no ho facis, no cal dir-li al món que no hi haurà ningú a casa durant diversos dies.

A més, si ho publiques en una xarxa social com Twitter, estàs dient-li al món sencer que tots els objectes de valor que hi ha a casa teva no estan sent vigilats. Si ho publiques a Instagram i tens públic teu perfil estàs fent exactament el mateix. A Facebook tampoc hauries de publicar al teu mur encara que tinguis els teus permisos en privat, però sobretot no has de posar un cartell d’aquest estil com a foto de perfil.

Com és lògic, mentre estiguis de vacances faràs fotos i moltes d’elles les compartiràs a les teves xarxes socials. Per això, el més recomanable és que li dediquis una estona a modificar els permisos de tots els teus perfils perquè la informació que comparteixes sigui 100% privada.

“Neteja” els teus perfils socials
Com tindràs més que una estona lliure, et recomanem que facis una mica de neteja en els contactes que tens a les xarxes socials. Fes-li un cop d’ull a tots els teus amics i persones que et segueixen. Segur que trobes a gent que no recordes haver acceptat o que fins i tot no coneguis.

És habitual que de tant en tant acceptem alguna amistat en xarxes socials d’algú a qui no coneixem sense adonar-nos. Si trobes aquest tipus de perfils, esborra’ls dels teus contactes.

 Per Tecnonews / AMIC