Celebració de la Setmana Santa al Bisbat d’Urgell

La  celebració a la Catedral de Santa Maria és l’expressió de la devoció dels fidels de la capital de l’Alt Urgell, en un acte que s’ha consolidat com la processó més important de tot el Pirineu. Divendres Sant. La processó del Sant enterrament s’iniciarà a les 20:30. Anirà precedida del Via Crucis, que a partir de les 9:00 del matí, es fa pels carrers del barri antic de la ciutat, l’Ofici de Lectures i Laudes a la Catedral (ales 11’30 h.) i l’Acció Litúrgica de la Passió i Mort del Senyor (a les 18 h.). Estarà presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives, i per l’Alcalde i d’altres autoritats de la ciutat. La celebració de la Passió i Mort i la posterior processó més importants del Pirineu són les que es poden seguir  a La Seu d’Urgell , plenes d’emotivitat i de devoció. Hi ha 10 passos a la processó, alguns, de molt llarga tradició, i d’altres incorporants de manera més recent, a finals del segle XIX i al segle XX. Es una de les més rellevants de tot Catalunya. La vitalitat de la processó urgellenca es demostra any rere any amb la incorporació de col·lectius ciutadans de tota mena que hi participen. La parròquia de Sant Ot ja ha iniciat els preparatius de la processó juntament amb els confrares responsables del manteniment dels passos. Es preparen i milloren els passos, però també es demana als fidels l’assistència a la comitiva, acompanyant els passos amb llum, torxes o espelmes, que facilitin el pas pels carrers. La processó té els seus orígens en el segle XVII. Les primeres datacions de la processó daten de 1903.

Els actes previstos per aquesta Setmana Santa a La Seu d’Urgell, s’inicien el dissabte 8 d’abril a la Sala de la Immaculada. A les 18:30 es portarà a terme el tercer Pregó de Setmana Santa, a càrrec de l’historiador local i membre de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, Lluis Obiols.

Diumenge de Rams, hi ha benediccions de Rams i Missa a les 8:45 a la Llar de Sant Josep, a les 11:00 a la Catedral de Santa Maria, a les 12:00 també a la Catedral (presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives) i a Santa Magdalena, i a les 13:20 a la Catedral (en castellà).

Dilluns Sant a les 12:30 se celebrarà la Missa Crismal i la Jornada Sacerdotal, en la que els sacerdots faran la renovació de les Promeses Sacerdotals. També dins de la celebració de la Missa Crismal, es porta a terme la consagració dels Olis Sants que es faran servir durant tota la Pasqua i durant tot l’any litúrgic: el Crisma, l’oli dels malalts i l’oli dels catecúmens. A l’Eucaristia es pregarà pels preveres traspassats des de la darrera Pasqua i es felicitarà els qui compleixen les seves noces d’or sacerdotals.

Dimarts i Dimecres Sants són dies destinats a les Parròquies a dur a terme les celebracions litúrgiques per a poder rebre el sagrament del perdó, amb confessió i absolució individual, i fer que els fidels puguin preparar-se per a celebrar renovats la Pasqua. A la Catedral i Santa Magdalena.

Dijous Sant, Inici del Tríduum Pasqual. La Missa de la Cena del Senyor se celebrarà a les 20:00h. a la Catedral i a les 18:30 a Santa Magdalena.

Les celebracions de Pasqua el Dissabte Sant, s’inicien amb la Vetlla Pasqual. La Vetlla Pasqual es farà a la Catedral de Santa Maria d’Urgell a les 20:30h de dissabte. A les 11:00 del matí es portarà a terme l’ofici de Lectures i Laudes, i en acabar els infants cantaran caramelles al claustre de la Catedral. La  Solemme Missa de Resurrecció de diumenge dia 16 d’abril, a les 12:00h.,amb la Benedicció Papal, també serà presidida per Mons. Joan-Enric Vives, com la Vetlla.

El cor de caramellaires de la Germandat de Sant Sebastià, a la Seu d’Urgell, començarà les cantades el dissabte a dos quarts de sis de la tarda a la Plaça dels Oms, davant de la Catedral i de l’Ajuntament i continuaran pel carrer Major, la plaça del Carme i el passatge de la Missió. Diumenge de Pasqua, i després del tradicional recorregut per la Cooperativa del Cadí i la Llar de Sant Josep, a la una del migdia és previst que es trobin davant de la Catedral per cantar amb Mons. Joan-Enric Vives. Acabaran el recorregut al Sant Hospital i al Passeig Joan Brudieu. El Cor està format per 75 cantaires i 10 músics, sota la direcció de Lluís Obiols.  El Cor de cantaires de Castellciutat iniciaran el seu recorregut al matí al pont de la Glorieta per seguir per les masies escampades i acabar a la plaça de l’Arbre.

A d’altres punts de la diòcesi, cal destacar les celebracions de la Passió i Mort del Senyor i la posterior processó  que es duen a terme, a Bossost –Val d’Aran- , a la que hi assisteixen fidels occitans, francesos i catalans, Puigcerdà, a la Cerdanya, i Sant Julià de Lòria, al Principat d’Andorra. Al sud del Bisbat, Balaguer fa celebracions litúrgiques de Setmana Santa molt remarcables, vinculades amb el Santuari del Sant Crist de Balaguer, com el Via Crucis, el divendres a partir de les 08:30 del matí, o bé amb les parròquies, com la processó, que surt del Sagrat Cor a les 20:00h. Guissona també celebra la processó a partir de les 20:00h.

(Text: Bisbat d’Urgell)

 

TOTES LES NOTÍCIES