Cavernícoles

Sincerament, no recordo la primera vegada que el vaig sentir o llegir, però a hores d’ara el sintagma ‘caverna mediàtica’ per referir-se als mitjans de comunicació que atien l’odi anticatalà des de Madrid ha fet prou fortuna per arribar a desprendre’s fins i tot de l’adjectiu, senyal inequívoc de l’èxit de la troballa. Tu dius, posem, “No en facis cas, això són coses de la caverna”, i per poc informat de l’actualitat que estigui el teu interlocutor o interlocutora sabrà de què estàs parlant.

Fins abans de l’esclat del conflicte, la caverna feia aparicions més aviat fugaces a les nostres vides: en forma de cavernícola quan volíem qualificar algú d’energúmen, bestiota o animalot; dins el sintagma ‘mite de la caverna’, un concepte filosòfic que d’ençà que fou encunyat per Plató ha patit tantes i tantes revisitacions i deformacions (com moltes citacions d’aquelles que atribuïm a mil autors diferents) que segur que avui costaria trobar dos usuaris que n’entenguin la mateixa cosa; i finalment com a adjectiu, veu cavernosa. Els amants de la poesia podria ser que recordessin també el mot cavorca, que n’és sinònim, i que va popularitzar (entre moltes cometes, és clar) el poeta mallorquí Bartomeu Fiol pels volts dels anys norantes. Per a tota la resta, la parla oral sol preferir cova.

El conflicte, doncs, ha ressituat en l’imaginari col·lectiu la idea de caverna com a lloc de residència del primitivisme, l’endarreriment mental i social, l’agressivitat i la violència com a mètode de resolució de conflictes, que és el que proposen en línies generals els que en formen part. Gens estrany, tenint en compte la mena de cavernícoles que bramen des d’aquests mitjans. La gràcia, tanmateix, és que el mot del qual prové caverna és cau, amagatall de diverses menes d’animals. Al cau, ens diu la tradició, s’hi oculten les fures, les cuques, els conills, alguns rosegadors, etcètera. És a dir, que els cavernícoles encara estarien un pas més enrere que els cromanyons o els neanderthals, perquè el cavernícola seria, ras i curt, un animal. Un ésser viu privat de la capacitat de raciocini.

(I deixeu-me aprofitar aquesta descoberta per fer una petita maldat. Entre els derivats de cau, com ara càvec, còncau o excavació, també hi ha cava, la famosa cava que antany era exclusivament el lloc on madurava el xampany i que li va acabar canviant el nom a l’escumós a conseqüència de la manipulació d’uns mercaders disfressats de patriotes. Ara, que cadascú faci l’associació d’idees que li plagui més).

TOTES LES NOTÍCIES