CatECP demana que el Govern denegui el projecte d’extracció minera al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Catalunya en Comú Podem (CatECP) ha registrat una proposta de resolució al Parlament en què insta la Generalitat a “denegar qualsevol permís” a l’empresa Neometal Spania per a realitzar “activitats de recerca, prospecció o sondatge en terrenys del Parc Natural de l’Alt Pirineu per extreure wolframi (també conegut com a tungstè) i or”.

L’empresa, pertanyent a la multinacional australiana Apollo Minerals, ha anunciat aquest mes que ha iniciat les passes per poder realitzar les extraccions, que segons CatECP “afectarien greument un territori ambientalment molt sensible”, en què s’hi “preserven espècies de flora i fauna protegides, així com un patrimoni de biodiversitat, paisatge, geologia i cultura que no s’han de malmetre”. El text l’han presentat els diputats David Cid i Yolanda López.

Les activitats previstes afectarien una superfície d’uns 55 km2, a l’entorn del port de Salau, tot reobrint antigues mines. A més del gran valor ecològic de la zona, Catalunya en Comú Podem també alerta del possible impacte econòmic i social que tindrien aquestes activitats extractives “perquè el Parc Natural de l’Alt Pirineu genera 200 llocs de treball i un impacte econòmic de 8.000.000€ anuals”, segons estudi de l’Institut Cerdà.

L’exposició d’arguments hi afegeix que “cal considerar que la mateixa fase d’investigació ja suposa accions d’agressió a l’espai, especialment per la contaminació acústica, el moviment de terres, els sondatges, l’elevat trànsit de maquinària i la gran despesa dels recursos hídrics”, assenyala la proposta de resolució, que recorda també que “en la mineria d’or i tungstè s’utilitzen substàncies químiques, moltes de les quals són molt perilloses i contaminants per al sòl i els recursos hídrics, com el cianur i el mercuri”.

La proposta, que serà substanciada davant la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat del Parlament, insta el Govern de la Generalitat a denegar els permisos per les prospeccions i també a traslladar a l’empresa que “no comparteix cap projecte miner a desenvolupar dins de cap espai natural protegit i, per tant, tampoc al Parc Natural de l’Alt Pirineu”. CatECP també ha registrat una bateria de preguntes per “esclarir si l’empresa ha demanat ja el permís a la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial i si aquest té previst concedir-lo, així com quina valoració fa la Generalitat del projecte”.           

TOTES LES NOTÍCIES