Catalunya, referent mundial de trasplantaments d’òrgans per cinquè any consecutiu

Catalunya se situa, un any més, com un referent internacional en l’àmbit dels trasplantaments i les donacions d’òrgans. Així ho evidencien les dades recopilades per l’Organització Catalana de Trasplantaments que mostren com el nombre de trasplantaments ha continuat incrementant-se per cinquè any consecutiu.

En concret, el 2018 s’han dut a terme un total de 1.149 intervencions, un 3,9% més que el 2017. A més, els 151,2 trasplantaments per milió de població (pmp) representa una de les taxes de trasplantament més elevades del món. Aquestes són les xifres que han presentat el director de l’entitat, Jaume Tort, i la subdirectora del Servei Català de la Salut, Maria Chandre aquest dilluns a la seu del departament de Salut.

Per tipus, el 2018 van augmentar els hepàtics, en un 13,8%, els cardíacs, en un 18,3%, els pulmonars, un 16,9% i un 23,5% els pancreàtics. Els renals van reduir-se lleugerament (-1,2%), degut en part al descens de la donació de viu.

Per centres, els programes de trasplantament de l’Hospital de la Vall d’Hebron han liderat, amb 319 intervencions, el rànquing de centres amb més trasplantaments realitzats, seguit per l’Hospital de Bellvitge, amb 254 i l’Hospital Clínic amb 250.

Aquest nombre de trasplantaments han permès contenir la llista d’espera per trasplantament renal, tot i l’augment de les indicacions, i reduir les llistes d’espera d’òrgans vitals, com el fetge, el cor o els pulmons. Així, a 31 de desembre de 2018, unes 1.200 persones continuaven esperant un òrgan. Concretament, 1.059 persones estan a l’espera de rebre un trasplantament de ronyó, 77 de fetge, 27 de cor, 30 de pulmó i 28 de pàncrees.

TOTES LES NOTÍCIES