Catalunya impulsa per primer cop festivals de senderisme a quatre territoris pirinencs

La Vall de Boí, la Cerdanya, la Vall Ferrera i la Vall Fosca segueixen les passes de festivals molt consolidats, com els d’Escòcia o Suïssa, per difondre els atractius pirinencs
El director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, i el director de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta,  han presentat aquest dijous els festivals de senderisme dels Pirineus, que tindran lloc durant els mesos de juny i juliol a la Vall de Boí, la Cerdanya, la Vall Ferrera i la Vall Fosca.
 
Serà el primer cop que Catalunya compti amb esdeveniments d’aquest tipus, molt consolidats a països com el Regne Unit, amb l’Scottish Borders Walking Festival, o Suïssa, on se celebra el Villars Rando Festival.
 
Els walking festivals, com es coneixen, són esdeveniments d’entre tres i cinc dies de durada. Ofereixen a un públic ampli un programa de rutes guiades a peu, amb preus molt inferiors als habituals, per conèixer un determinat territori. Els festivals s’acompanyen d’activitats complementàries, com ara degustacions de productes locals, concerts a l’aire lliure, fires agroalimentàries o visites a museus i altres equipaments culturals. En tots els casos, el programa d’activitats està descentralitzat, per afavorir el coneixement del territori escollit.

Tot i que cada festival té la seva idiosincràsia, el director de l’IDAPA, Pere Porta, ha explicat que “tots tindran el senderisme com a eix central, amb interpretadors locals”.També “s’adreçaran a tots els públics” i inclouran activitats per“posar en valor els productes locals”, ha afegit Porta.
 
Cerdanya Happy Walking, del 9 al 12 de juny
 
El festival Cerdanya Happy Walking és una iniciativa de la Taula de treball de Camins de Cerdanya, formada per més de 20 empreses del sector turístic, amb el suport deTurisme Cerdanya, el Consell Comarcal de la Cerdanya i el Patronat de Turisme Costa Brava-Pirineu de Girona.
 
Entre d’altres, oferirà una ruta per la prehistòria (cova d’Anes, Prullans), una altra nocturna per observar estels i la ribera del riu Segre (All), el camí del Tor (Lles de Cerdanya) i dues rutes adaptades per a persones amb mobilitat reduïda. En aquest cas, transcorreran per Llívia i la Molina. Els tracks de les nou rutes es poden consultar a l’aplicació QfemCerdanya. Cada ruta té un cost d’entre 5 i 10 euros, i la inscripció dóna dret a un kit del senderista i a un tastet final de productes locals.
 
Els assistents podran escollir entre diverses activitats paral·leles, com un espectacle nocturn a càrrec del grup danses tradicionals del Pirineu i un concert de Diàdona, l’associació de dones acordionistes del Pirineu. El meteoròleg Francesc Mauri, la corredora i bioquímica Emma Roca i el pilot Nani Roma són els padrins d’aquest festival.
 
Vall de Boí Trek Festival, del 10 al 12 de juny
 
En aquest cas, Vall de Boí Trek Festival és una iniciativa del Patronat de Turisme de la Vall de Boí i la campiona del món d’Ultra-trails Núria Picas apadrinarà l’esdeveniment, que es dividirà en dos blocs. El dissabte 11 de juny es dedicarà als camins històrics de la vall i a les esglésies romàniques declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO. El diumenge 12, en canvi, el festival se centrarà en els camins de muntanya que transcorren pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
 
Entre les activitats complementàries, hi haurà xerrades gratuïtes i un concert amb un grup de música local. Inscriure’s a cada ruta costarà entre 10 i 20 euros, i s’acompanya amb un pack de benvinguda i l’entrada al conjunt romànic de les esglésies.
 
Es tracta d’una iniciativa de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) d’Àreu (Alins, Pallars Sobirà), amb la col·laboració del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que proposa un itinerari per les bordes de Costuix i avets dels Forns amb un preu de 5 euros. El festival s’organitza en el marc de la Milla Vertical d’Àreu, una cursa de muntanya que s’inicia l’11 de juny just quan comença a pondre’s el sol, amb el repte d’arribar al cim del Monteixo (2.905 metres d’alçada) abans que es faci de nit.
 
Les activitats paral·leles que s’oferiran són un recorregut virtual del joc del Belibasta, un concert de rock, xerrades de nutrició per a esportistes i una jornada de portes obertes a la serradora i al molí fariner d’Àreu.
 
El Festival de senderisme Vall Fosca-Pirineus és una iniciativa de l’Ajuntament de la Torre de Capdella, en col·laboració de diverses empreses de guiatge local. Cada ruta tindrà un cost d’entre 6 i 16 euros i la inscripció a una activitat donarà dret a entrada al Museu Hidroelèctric de Capdella i al telefèric.
 
Entre les rutes que es proposen hi ha una caminada nocturna després d’un sopar, així com excursions per la vall glacial de Riqüerna, la via verda del carrilet i la primera caminada de l’Escala Blanca. Com a activitats complementàries s’ofereix una visita al Museu Hidroelèctric i un fi de festa al Pla de Tuberia amb músics locals.
 
El diumenge el festival coincidirà amb la setena edició de la Vertical Cabanera, una cronoescalada fins al cim del Montsent de Pallars (2.883 metres), que forma part de la Copa d’Espanya de Carreres Verticals i de la Copa Catalana de Curses Verticals.
 
El director general de Muntanya, Albert Alins, ha destacat que “cada festival és autònom i té personalitat pròpia”, cosa que constitueix “la riquesa principal d’aquest tipus d’esdeveniments”. Tanmateix, ha assegurat que “un dels reptes del territori és impulsar projectes transversals que depassin les fronteres comarcals”. En aquest sentit, “es pretén que els festivals de senderisme tinguin un paraigües global, sota la imatge corporativa de la Marca Pirineus”.
 
Els quatre festivals neixen amb voluntat de continuïtat els propers anys i d’estendre’s a altres territoris pirinencs. Tots els walking festivals tindran finalment una imatge comuna que els identificarà i, des de l’IDAPA, s’establiran uns criteris mínims de qualitat que hauran de complir els festivals que vulguin utilitzar aquesta marca paraigua.
 
També de cara al futur, els festivals se celebraran en un període de temps determinat que cal acabar de concretar, possiblement en un mateix mes.
 
Jornades de treball sobre el mètode SENDIF
 
D’altra banda, l’IDAPA organitza els propers dies 7 i 8 de juny sengles jornades de formació, a Sort (Pallars Sobirà) i a la Seu d’Urgell (Alt Urgell), del mètode SENDIF, una metodologia pionera a Catalunya per calcular el grau de dificultat dels itineraris de senderisme.
 
Aquest mètode és fruit de la feina de la Taula de Senderisme de l’Alt Pirineu i Aran, en constatar que la informació que s’ofereix actualment als senderistes sobre el grau de dificultat d’una ruta no és homogènia, és a dir, que un mateix itinerari pot ser classificat com d’un nivell o un altre segons l’agent que en parli.
 
El mètode està dissenyat perquè el facin servir informadors turístics, tècnics de senderisme i altres agents, i també per ser reproduït en pàgines web, tríptics i aplicacions sobre la matèria. El SENDIF inclou una guia que es complementa amb unacalculadora online per determinar la dificultat física de qualsevol ruta i un catàleg de les icones dissenyades per informar-ne.
 
Les informacions del grau de dificultat dels recorreguts s’adrecen a senderistes esporàdics, que són els que més busquen orientacions sobre el grau de dificultat d’un itinerari, i s’aplica a rutes ben senyalitzades, que es puguin fer en un mateix dia i que comencin i acabin al mateix lloc.
 
En tot cas, per tal de mesurar la dificultat de la ruta escollida, es tenen en compte la dificultat física i la tècnica. Del creuament de les dues en surt la utilització de diverses icones predefinides que serviran per orientar els senderistes ocasionals. El mètode recomana que la fitxa tècnica de cada ruta informi també sobre la distància total a recórrer (anada i tornada), el temps necessari i si l’itinerari és només de baixada, especificant el mitjà de transport utilitzat en la pujada
 

 Les jornades s’adrecen a tots els agents susceptibles de fer servir aquest mètode d’informació, com ara entitats excursionistes, informadors, guies, portals webs o editorials que elaboren guies turístiques. A les sessions s’explicarà com fer els diferents càlculs de dificultat i es finalitzarà amb una sortida guiada per aplicar el sistema sobre el terreny.

TOTES LES NOTÍCIES