catalunya

L’Anuari Regional del 2014, publicat per Eurostat, l’Oficina d’Estadística de la Unió Europea, ofereix una panoràmica de les estadístiques regionals europees, que abasten una àmplia gama d’àmbits, ofereixen una imatge molt més detallada que no pas les dades nacionals i faciliten la comprensió de la diversitat regional de la UE.

La publicació inclou estadístiques sobre les 272 regions NUTS 2 i, pel que fa a alguns indicadors, també sobre les 1 315 regions NUTS 32 de la UE-28 i, si cal, sobre les regions dels països candidats i de l’AELC. L’Anuari també facilita informació per avaluar la qualitat de vida a les ciutats europees o disposa d’un parell d’aplicacions interactives en el seu web que permeten visualitzar i analitzar les dades subnacionals: les estadístiques regionals il·lustraded i l’atles estadístic.

Amb ocasió de la 12ª Setmana Europea de les Regions i Ciutats i per tal d’il·lustrar la diversitat regional de les dades que figuren a l’Anuari Regional d’Eurostat del 2014, aquest comunicat de premsa presenta una petita selecció d’indicadors referents a regions i ciutats.

La població més jove es troba a les regions franceses i irlandeses i la més gran a les portugueses, gregues i espanyoles

Hi ha un munt de factors que fan que les estructures demogràfiques de cada Estat membre mostrin pautes diferents. El 2013 les regions NUTS 3 de la UE amb el percentatge més gran de joves (menors de 15 anys) se situaven en general en els Estats membres que registren les majors taxes de fertilitat i de natalitat. De les deu regions NUTS 3 de la UE on els joves representen un percentatge especialment alt de la població total, quatre són a França (Guaiana Francesa, La Reunió, Sena Saint-Denis i Val-d’Oise) i quatre més a Irlanda (Mid-East, Midland, frontera i sud-est), una a Espanya (Melilla) i una altra al Regne unit (Blackburn with Darwen).

En canvi, la gent gran de 65 o més anys representa prop d’un terç de la població total de la regió portuguesa de Pinhal Interior Sul. La regió grega de l’Euritània central és l’única regió NUTS 3 on la gent gran representa més del 30 % de la població total i és una de les quatre regions gregues, juntament amb Grevenà, Arta i Serres, que figura entre les deu regions europees on hi ha el més alt percentatge de gent gran. La resta de regions amb un percentatge més alt de gent gran de 65 o més anys són a Espanya (Lugo, Ourense i Zamora), Alemanya (Dessau-Rosslau, Kreisfreie Stadt) i Itàlia (Savona).

El 2013 els joves representaven el 15,6 % de la població total de la EU-28 i la gent gran el 18,2 %.

El 2013 les Illes Canàries van ser la regió europea amb més pernoctacions

El 2013 les Illes Canàries van registrar el més gran nombre de pernoctacions (89,8 milions) de totes les regions NUTS 2; dues altres comunitats autònomes espanyoles figuren també entre les cinc principals destinacions: Catalunya (70,5 milions de pernoctacions) i les Illes Balears (65,3 milions). Les altres dues regions de les cinc principals destinacions són l’Illa de França (77,5 milions de pernoctacions) i la costa dàlmata (Jadranska Hrvatska, 61,8 milions).

De les vint principals regions turístiques pel que fa al nombre de pernoctacions el 2013, sis eren a Itàlia (el Vènet, la Toscana, l’Emília-Romanya, el Laci, la Llombardia, i la província autònoma de Bolzano/Bozen), cinc a Espanya (Illes Canàries, Catalunya, Illes Balears, Andalusia i Comunitat Valenciana), cinc a França (Illa de França, Provença-Alps-Costa Blava, Roine-Alps, Llenguadoc-Rosselló i Aquitània), una a Croàcia (a costa dàlmata, Jadranska Hrvatska), una al Regne Unit (Londres interior), una a Àustria (Tirol) i una altra a Alemanya (Alta Baviera).

Per Comissió Europea / AMIC – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada