Castella i Lleó

Superfície

94.141 Km2

Població

Uns dos milions i mig d’habitants, aproximadament.

Densitat de població

27’7 hab/Km2. Juntament amb Castella la Manxa, Castella i Lleó és un dels territoris amb una de les densitats de població més baixes.

Clima

El clima a Castella i Lleó es caracteritza per la rigorositat dels hiverns, amb temperatures que poden arribar als 20 graus sota zero. Els estius són curts i frescs, amb mitjanes que difícilment superen els 25 graus. En aquesta zona de la península, les pluges són escasses, excepte durant els mesos de setembre i d’octubre, quan es produeixen precipitacions intenses però breus. En les valls i en les depressions interiors hi ha freqüents boires.

Geografia Castella i Lleó es caracteritza per les planes, molt extenses i elevades, amb escassa presència d’accidents topogràfics. Al nord de Lleó destaca la serralada Cantàbrica (2.000m).

Cuina És típic d’aquesta zona el “cochinillo asado”. Altres àpats típics de la zona són els següents: sopa d’all, olla podrida, cachelada leonesa (els components principals de la qual són les patates i el xoriço), congrio a la castellana, arròs amb bacallà, tortilla a la castellana i pastel de León.

Pàgina web www.turismocastillayleon.com

Castella i Lleó limita al nord amb Cantàbria; al nord-est amb el País Basc, La Rioja i Aragó; al sud i al sud-est amb Castella la Manxa, Madrid i Extremadura; a l’oest amb Portugal, i al nord-oest amb Astúries i Galícia. La capital de Castella i Lleó és Valladolid, sens dubte el nucli més dinàmic d’aquesta comunitat. D’aquesta ciutat podem destacar diverses esglésies, com la de San Miguel o El Salvador. També es poden visitar les cases de dos il•lustres escriptors, Cervantes i Zorrilla.

D’interès és el Museu Arqueològic, el Monestir de Santa Anna i el Palau dels Marquesos de Valverde. La Universidad de Valladolid data de l’any 1346.

Un altre nucli important d’aquesta zona és Burgos. Situada a la vora del riu Alarcon, Burgos és un important nucli industrial, comercial i també turístic. La ciutat està dividida en dos sectors, la zona vella, entre el castell i el riu, i la zona nova, al sud i a l’est. Seu arquebisbal, és destacable la catedral, començada el 1221 i completada el segle XV. També són remarcables les esglésies gòtiques de San Esteban i San Gil i, especialment, el Reial Monestir de Las Huelgas (s.XIII), panteó dels reis castellans. És interessant la Cartuja de Miraflores, d’estil gòtic. Durant la Guerra Civil espanyola, Burgos va ser la seu del govern de Franco.

Àvila conserva encara restes monumentals importants com les muralles del segle XII. Altres monuments interessants són la Catedral i l’església romànica de San Vicente.

Lleó és una ciutat comercial i de serveis. Una peça destacada de l’art monumental és l’església gòtica (s. XIII-XV).

Situada entre el Pisuerga i el Carrión, Palència va ser on Alfons VIII va crear la primera universitat de la Península Ibèrica, l’any 1202, que posteriorment va ser traslladada a Salamanca. La catedral d’aquesta ciutat és destacable, especialment es pot contemplar el retaule de l’altar. Salamanca és un important centre administratiu i universitari. La Plaza Mayor i la Casa Museo de Unamuno són alguns dels atractius de la ciutat.

Sòria, Zamora i Astorga també són de recomanable visita.

Per Redacció Tot Granollers / ACPG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.