Coincidint amb la celebració del Dia Europeu de l’Advocacia, acte organitzat per la Confederació Europea dels Col·legis d’Advocats, l’exvicepresident del Tribunal Europeu dels Drets Humans, Josep Casadevall, ha efectuat, aquest dijous a la tarda a la sala d’actes del Col·legi d’Advocats, la conferència ‘La llibertat d’expressió de l’advocat’. En declaracions prèvies a la ponència, Casadevall ha detallat que “l’objectiu és analitzar la jurisprudència del Tribunal d’Estrasburg en la matèria de llibertat d’expressió, veure quins són els seus límits i també les seves garanties”. Així, tot i recalcar que “tot és millorable” i que la protecció dels Drets Humans “és una lluita diària”, Casadevall ha assegurat que “durant vint anys no hem tingut cap cas on s’hagi vist afectada la llibertat d’expressió”, ja que tal com ha destacat, dins d’Andorra la llibertat d’expressió “està ben respectada”.

Quant als límits de la llibertat d’expressió que té qualsevol advocat, Casadevall ha precisat que “cal tenir molt en compte la distinció d’entorns”, ja que tal com ha comentat, “no es pot actuar igual dins d’una sala d’audiències que en la teva vida privada”. “Dins una sala d’audiències, l’advocat té un nivell de llibertat superior”, ha admès. En aquest sentit, l’exvicepresident del Tribunal Europeu dels Drets Humans ha detallat que “les garanties de la llibertat d’expressió mai podran ser les mateixes” i ha afegit que “cal entendre que hi ha nivells diferents de protecció”. Així, per tal d’exemplificar la situació, Casadevall ha explicat que “un home polític sempre tindrà menys protecció que per exemple un periodista, perquè el primer s’exposa directament a l’opinió pública, mentre que el segon té la funció de buscar la informació”

En relació a la protecció d’aquesta llibertat, Casadevall ha precisat que “actualment està altament protegida pel Tribunal Europeu” i, fins i tot, ha recalcat que “de vegades es reben crítiques per un excés de protecció, però sempre hi ha uns límits que no es poden sobrepassar”. Així, ha recordat que “en cap cas es toleren discursos d’odi, xenòfobs, de violència o de negacionisme”.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada