El cap de Govern, Toni Martí, es va reunir aquest dilluns, 25 de març, amb els responsables de la Iniciativa Publicitària i veïns del Pas de la Casa per explicar les reunions mantingudes entre l’executiu andorrà i les autoritats franceses amb l’objectiu de buscar solucions ‘definitives’ i ‘perennes’ per als accessos al Principat. Així ho ha explicat el president de la IP, Jean-Jacques Carrié, que ha valorat molt positivament aquestes trobades perquè ‘la manera com més força tenim és aquesta, govern amb govern’. D’altra banda, Carrié ha informat que Martí els ha transmès que treballaran en la rotonda d’entrada al poble per la part francesa, davant del túnel d’Envalira, i que continuaran arranjant la part andorrana de l’Arieja en amunt.

Per tal de transmetre al cap de Govern les dificultats que ha suposat el tancament repetit de la carretera RN20 i altres vies d’accés des de França durant els darrers tres mesos, Martí es va reunir amb els responsables de l’associació de comerciants del Pas de la Casa, Iniciativa Publicitària, i amb els veïns del poble.

Segons ha explicat el president de la IP, Jean-Jacques Carrié, se’ls ha informat de les trobades mantingudes entre el Govern andorrà i el francès per buscar solucions ‘definitives’ i ‘perennes’ als problemes dels accessos al Pas de la Casa i a Andorra. Tot i que no han transcendit els treballs que es valoren per millorar les carreteres, Carrié s’ha mostrat satisfet que ambdós executius s’hagin posat d’acord per abordar aquest problema.

L’objectiu, ha apuntat, es que puguin començar a veure resultats a l’estiu per poder tenir les carreteres en condicions per a la propera temporada d’hivern.

D’altra banda, Martí hauria exposat als comerciants i veïns del poble algunes de les infraestructures que es volen millorar, com l’entrada a la rotonda de davant del túnel d’Envalira per la part francesa i la part andorrana que va de l’Arieja cap a munt, ha indicat el responsable de la IP. Es tracta de demandes que des de fa ‘molt temps’ reclamaven els veïns, ha afegit. Entre aquestes també hi ha la possibilitat de fer un accés directe des del túnel fins al Pas de la Casa, l’enderrocament de l’edifici de la policia per a fer-ne un de nou i també la intenció de tirar avall un edifici en runes a la part francesa.

La prioritat, ha apuntat Carrié, és ‘assegurar definitivament l’accés d’Ax-les-Thermes al Pas de la Casa’.

Problemes de contractació

D’altra banda, des de la Iniciativa Publicitària també han donat a conèixer les respostes que el ministre d’Interior, Xavier Espot, els ha adreçat en relació a les demandes sobre els problemes de contractació del Pas de la Casa.

Des del Pas proposaven aspectes com atorgar les quotes de treball a les empreses perquè les puguin usar en funció de les seves necessitats i dels canvis socials, la fixació d’un període de prova de vuit dies abans de la contractació o la possibilitat de mantenir el personal temporer durant diverses temporades, entre altres qüestions sobretot de burocràcia.

Segons el ministre Espot, algunes de les qüestions exposades quedaran resoltes amb la recent proposició de llei de modificació de la Llei qualificada d’immigració, que es troba ja a tràmit parlamentari. En canvi, aspectes com el període de vuit dies de prova no es pot complir perquè aquesta activitat seria considerada ‘clandestina o il·legal’ i per tant la contractació no podria ser declarada a la CASS. A més, indica la carta del ministre, suposaria una vulneració dels drets dels treballadors i l’empresa infringiria el Codi de relacions laborals, la Llei de la seguretat i la salut en el treball, la Llei qualificada d’immigració, i la Llei de la seguretat social.

Pel que fa a la possibilitat de mantenir treballadors en diferents temporades, Espot ha recordat que el Ministeri ja va ampliar les autoritzacions en ocupacions com recepcionistes d’hotel, cuiners, cambrers o dependents de comerç, entre altres. Ha afirmat també que per a l’elaboració del proper Reglament d’establiment de les quotes d’immigració es té previst regular la corresponent regularització d’autoritzacions de residència i treball i d’autoritzacions de treball fronterer atorgades en el marc de les quotes especials de la temporada d’hivern 2012-2013.

Per últim, Espot afirma que s’han pres mesures per agilitzar i facilitar els tràmits dels usuaris del Servei d’Ocupació per reduir la burocràcia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada