La prestigiosa cuinera Carme Ruscalleda ha tornat a combinar ploma i fogons amb la publicació de ‘Receptes antiaging‘ (Columna, 2012), un llibre escrit a sis mans amb seu fill Raül Balam, xef del Restaurant Moments, i el Dr. Manuel Sánchez, de la Clínica Planas. L’objectiu: ajudar-nos a envellir saludablement a través de l’alimentació.

Com ens ajuden els aliments a mantenir-nos joves?

La clau és mantenir-nos joves o envellir amb molta força i energia. Els que hem nascut a la riba mediterrània tenim la sort que en cada estació es succeeixen un productes boníssims per aquest cas. Per tant, es tracta de que els facis arribar a la teva taula en el moment òptim de l’estació i que ja et fa una prevenció per a tot l’any.

 

Així, cal adaptar els àpats a cada període estacional?

És totalment prioritari i cal que els posem a la llista de les nostres compres. Però, com avui dia hi ha de tot al mercat i supermercats, i durant tot l’any, això ens fa desviar fàcilment de la dieta que ens pertoca.

 

Quins són els productes més Antiaging?

Principalment els productes de proximitat que sempre hem barrejat a la dieta mediterrània com ho són les fruites, les verdures, els peixos blaus, els fruits secs. De fet, el Dr. Sánchez reclama i defensa que en el nostre organisme tenim un xips de memòria del que varen menjar els nostres avantpassats i, per tant, això és el que ens va millor.

 

Potser ens hem allunyat massa del que menjaven els nostres avis?

Sí, el doctor dóna una frase molt divertida que diu que hem de menjar com menjaven els nostres besavis però amb mentalitat del 2013. Els nostres avantpassats no tenien ni nevera a casa i, per tant, anaven al dia prenent aquell producte de proximitat i sempre fresc. Això és el que també hem de fer nosaltres.

 

Nutricionalment parlant, què hem millorat respecte els nostres avis?

Hem millorat molt perquè científicament sabem moltes més coses dels aliments. Sabem què passa durant la cocció. També sabem que no hem de menjar tanta quantitat com els nostres avis perquè avui dia ens movem en un món professional i domèstic molt robotitzat; gastem poques energies. Per tant, és important tenir en compte la qualitat i també la quantitat.

 

Com ha estat l’experiència d’escriure a sis mans?

Molt bona perquè ens hem trobat d’una manera molt natural. De fet aquest llibre va néixer dins l’Hotel Mandarina Oriental, on el nostre fill és el Xef del Restaurant Moments. Quan l’hotel es va posar en contacte amb Clínica Planas per afegir valor qualitatiu al seu SPA de 1.000 m2, és quan vàrem descobrir que el puntal més important dels seus tractaments antiaging és l’alimentació. I, a més, vam descobrir que entronca amb la nostra filosofia de cuina, de treballar amb el producte de proximitat. Buscar que els productes no perdin caràcter, sabor i ànima; sense malmetre’ls durant la cocció.

 

Com va evolucionar la col·laboració?

Ens vam sentir tan còmodes amb aquesta fórmula que vàrem començar a oferir dinars de gastronomia antiaging, al migdia, al Restaurant Moments. I, és clar, gràcies al calendari teníem una gran quantitat d’informació i de receptes molt interessants i molt bones. El valor nutricional de l’aliment fresc, de proximitat, ben cuinat, però que també et faci sentir plaer i il·lusió, això és antiaging.

 

Ciència i Gastronomia ja han d’anar sempre de la mà?

Sí, ja fa temps que van de la mà. De fet, aquest any serà el tercer que cuiners catalans col·laborem des de la Fundació Alicia amb la Universitat de Harvard per explicar Ciència a través de la cuina als alumnes que treballen ciències. És molt important que la Ciència entri a la cuina i ens expliqui aquelles coses que per intuïció ja fèiem o sabíem i, en canvi, és tangible quan ens ho expliquen científicament.

 

Creu que menjar també ha de ser divertit?

Sí, i tant! Ens hem de divertir a taula. Un plat de patata i bleda bullida al punt, amb un bon oli d’oliva, pot ser divertit perquè la fulla no haurà perdut la forma, ni el color, ni l’olor, ni el sabor. Hem de divertir-nos amb el valor qualitatiu dels aliments.

 

I quin serà el seu següent pas?

Tenim sobre la taula un projecte que ens fa molta il·lusió que és treballar per fer menjar a la canalla, perquè s’apropin al món del peix i la verdura. També per ajudar les parelles joves que tenen petits a casa i tenen la voluntat de que mengin molt bé. Aquí hi ha una llacuna de molt d’interès per aquest jovent que vol menjar bé i formar bé als infants de la casa, i ens fa molta il·lusió sumar-nos-hi.

 

És tracta d’un nou repte per explorar?

Sí, és una novetat perquè la cuina és cultura; sempre ho hem defensat. I una cultura que dóna salut i, alhora, és un plaer per als sentits.

Per Ramon Texidó | ACPG / thesecretlarevista.com