Oliver Vergés, doctor en història medieval, en qualitat d’investigador associat del Centre d’Estudis Històrics i Polítics (CEHiP) de l’Institut d’Estudis Andorrans, ha lliurat el treball de recerca que se li va encarregar ara fa mig any. L’obra, titulada Carlemany i Andorra. Història de la Carta Pobla, el document que va originar una llegenda és un investigació exhaustiva sobre un dels documents fundacionals d’Andorra. La Carta Pobla —que també és conegut com el Fals de Carlemany— és una falsa carta de poblament que atribueix a Carlemany i al seu fill, Lluís el Pietós, la fundació d’Andorra, l’any 805. Aquest document, tot i la seva evident falsedat, va servir per construir la llegenda de la fundació carolíngia d’Andorra, expressada sobretot a partir de la segona meitat del segle XVIII, a partir del Manual digest d’Anton Fiter i Rossell.
El treball d’Oliver Vergés situa la falsificació del document en els anys posteriors a l’adquisició dels drets sobre Andorra per part del bisbe d’Urgell, cap a la segona meitat del segle XII, en un context polític en què s’havien de reformular les relacions entre el nou senyor episcopal i les poderoses comunitats parroquials.
El mes de setembre es farà la presentació pública del treball coincidint amb la seva incorporació a la web de l’IEA. No es descarta, tanmateix, que se’n faci una versió en format llibre imprès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada