nens-seu

Càritas Urgell celebrà demà dissabte 17 de maig la seva assemblea anual, una trobada dels voluntaris d’arreu de la diòcesi en la que es presentaran els resultats de la tasca en l’any 2013, i es farà una radiografia social de la diòcesi d’Urgell, que comprèn les comarques de La Noguera, l’Urgell Mitjà, Pallars Jussà, Alt Urgell, Pallars Sobirà, Val d’Aran, Cerdanya i Núria; a més del territori del Principat d’Andorra.

Pel que fa a les comarques catalanes, més d’un 20% (661) del total del balanç d’acció social de l’entitat s’ha orientat a les generacions joves, amb l’objectiu de combatre la pobresa infantil, que afecta avui a Espanya a un 33,8% dels infants i que també té un impacte a la diòcesi d’Urgell. Una pobresa que es manifesta en diverses dimensions: inclou la manca d’aliments, el poc o nul accés a serveis, el fracàs escolar, l’habitatge i les possibilitats de participar en activitats socials i de lleure. Càritas ha augmentat els esforços per ajudar les famílies, per tal que els infants puguin superar els factors d’exclusió.

 Pobresa infantil

El 2013, 482 infants han estat becats amb 61.000 euros per a comprar material escolar i /o accedir al menjador de l’escola en 29 escoles diferents de 12 municipis. 131infants són ajudats setmanalment en tallers de reforç escolar; als Casals d’estiu organitzats per Càritas 39 infants aprenen valors i dinàmiques de relació social òptimes. A la Unitat d’Escolarització Compartida, UEC, els joves retroben el camí per superar-se.  A l’any 2013 s’han realitzat 915 hores de classes lectives i 33 de classes extra curriculars (UEC), els joves han fet col·laboracions en activitats de Càritas, hi ha hagut una gran coordinació amb els instituts i govern, que han donat com a resultat una sensible millora en els resultats dels joves amb problemes: en aquest curs  un 50% dels joves han obtingut el seu títol d’ESO, un 67% han passat de curs.

Els programes d’atenció als joves i als infants són un objectiu per nosaltres: “Aquest és un dels programes més difícils, però també dels més gratificants dels que portem a terme: veure que els infants s’ho passen bé i que estimen Càritas, que els estem ajudant, fa sentir que estem fent una feina amb futur”  apunta Marta Fortuny, membre del Consell de Càritas i directora del Centre de Càritas a Balaguer.

 Realitat social

Els dos centres de gestió d’activitats de Càritas, situats a l’antic Convent de St Domènec de Balaguer i al centre de Puigcerdà, han acollit i atès el 53% del total de persones o famílies en els  diferents àmbits de Càritas d’Urgell (veure balanç social). També  el treball en aquests dos centres han possibilitat la participació, durant el 2013, de 36 voluntaris.

2.540 persones han estat ateses per Càritas d’Urgell durant el 2.013, en 44 punts d’atenció, serveis o projectes, un 20% més que l’anterior. El 51% de les famílies són parelles amb fills, i el 19% monoparentals. El 70% de les famílies tenen infants al seu càrrec.

Amb una situació econòmica difícil, els usuaris viuen amb una mitjana d’ingressos familiars de 489 euros al mes. 893 famílies han rebut ajudes monetàries el 2013 per un valor de 167.000 euros i s’han fet 4.134 intervencions. s’han distribuït 245.000 kg. d’aliments entre 1.400 famílies. S’han fet ajuts per lloguers o hipoteques per valor de 38.626 euros i de 42.964 euros per pagar subministraments.

 Inserció laboral

L’esforç  que hem dedicat durant l’any  en el programa de formació i inserció laboral s’explica amb l’augment de 940 hores de serveis i de tallers de formació. En el projecte Activa’t  hi han participat 325 persones aturades  (+25% que l’any anterior) i s’ha arribat a 32 insercions laborals (+150% respecte l’any anterior).

 La gestió ha portat a invertir 543.400 euros, i un 78% d’aquests diners han anat a parar a l’àmbit social, en programes de formació i inserció laboral, d’acollida, de suport familiar, 11% al projecte amb la gestió de la roba, el 9% al pla de voluntariat,  i només un 2% són despeses de l’administració.

Caritas Urgell cerca la sensibilització de tots: s’han fet 11 campanyes de difusió, de conscienciació i de captació. Dels 549.551,00 de recursos captats, el 61% son d’activitats pròpies i la resta el 39% son ingressos condicionats per convenis  amb organismes públics i entitats privades. 103.210 euros són de socis i donants.

L’estimació econòmica de l’aportació dels 246 voluntaris de Càritas es de 34.695 hores de treball.

(Text: Bisbat d’Urgell)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada