carbassa

D’exterior dur, habitualment de colorataronjat o ataronjat -groguenc i d’interior taronja ben viu o groguenc, dolç i fibrós, la carbassa és un aliment típic de la tardor. L’aigua és el component principal de la carbassa, en una proporció del 90%, fet que fa que la carbassa sigui un aliment altament diürètic i depurador del nostre organisme.

Juntament amb l’alt contingut en aigua, la carbassa té un baix contingut en hidrats de carboni. Aquesta circumstància fa que la carbassa sigui un aliment molt poc calòric, amb unes 30 calories per cada 100 grams consumits.

Lla fibra és un altre dels components importants d’aquesta hortalissa. La fibra és un tipus especial de carbohidrat que no aporta cap nutrient, però que té un paper essencial en la neteja del nostre organisme, a la vegada que contribueix a regular el trànsit intestinal i és el responsable del poder saciant de la carbassa. Aquest mateix poder saciant és un dels elements pels quals la carbassa és indicada en dietes d’aprimament.

Pel que fa a les vitamines, la carbassa és rica en betacarotè i vitamina C. També presenta quantitats interessants de vitamines del grup E, folats i del grup B. Per tot plegat, la carbassa és considerada una hortalissa antioxidant, important per al bon estat de la vista, de la pell, del cabell i dels ossos i també per tenir un bon funcionament del sistema immonulògic, a la vegada que combat els radicals lliures, responsables de l’envelliment cel·lular.

En relació amb els minerals, destaca la presència de fòsfor, un element que juga un paper important en la formació d’ossos i de dents i que contribueix en el bon funcionament del intestí i del sistema nerviós i muscular.

A la cuina, la carbassa és l’ingredient ideal per fer cremes. També es poden fer galetes i pastissos. Aquesta època de l’any és, precisament, la més típica per menjar aquesta hortalissa.

Per El Tot Granollers / AMIC – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada