IBM ha anunciat la seva llista anual “IBM 5 en 5”. Es tracta de 5 innovacions científiques i tecnològiques que en els propers 5 anys tindran un gran impacte en la manera que funciona el món. Totes elles suposen una important evolució en computació com mai abans s’havia vist. Aquestes 5 innovacions són:

1. A ningú li agrada les imitacions. Per això, la tecnologia blockchain i la criptografia s’uniran per lluitar contra la falsificació.
En els propers 5 anys, s’inseriran “criptoàncores”, de la mida d’un punt de tinta o més petites que un gra de sal, en objectes i dispositius quotidians. S’utilitzaran en tàndem amb tecnologia blockchain per garantir l’autenticitat d’un objecte des del seu origen fins que arriba al consumidor. Aquestes “criptoàncores” senten la base de noves solucions amb les que abordar la seguretat alimentària, l’autenticitat de components manufacturats i productes modificats genèticament, la identificació d’objectes falsificats i la procedència d’articles de luxe.

2. Els ciberdelinqüents atacaran de totes maneres, si no és que es troben amb una “reixeta criptogràfica”.
IBM està desenvolupant models d’encriptat per adaptar-se a tecnologies emergents com els ordinadors quàntics, els quals seran capaços algun dia de desxifrar els actuals protocols de xifrat. Els científics de IBM han presentat ja davant el Govern dels Estats Units una tècnica d’encriptat postquàntic anomenada “reixeta criptogràfica”. Cap ordinador és capaç de fer-li una fissura, ni tan sols els ordinadors quàntics del futur. Amb aquesta “reixeta criptogràfica” es pot treballar en un document o encriptar sense posar en risc dades sensibles davant cibercriminals.

3. Microscopis robot amb IA podran salvar els nostres oceans de la contaminació.
D’aquí a 5 anys, hi haurà petits microscopis autònoms amb IA, connectats al núvol i desplegats per tot el món, que controlaran contínuament en temps real la situació d’un dels recursos de la Terra més importants i amenaçats: l’aigua. Científics d’IBM estan treballant en un sistema que utilitza el plàncton, ja que aquest es tracta d’un sensor biològic natural de la salut aqüícola. Els microscopis amb IA poden ser allotjats en masses d’aigua per analitzar el moviment del plàncton en 3D en el seu hàbitat natural, i utilitzar aquesta informació per predir l’estat i comportament de les aigües. Això podria ajudar en casos de vessaments de petroli o fuites d’altres fonts de contaminació, així com predir amenaces com ara les “marees vermelles”.

4. Augmentaran els biaixos de la IA, però només la IA objectiva sobreviurà.
En 5 anys, tindrem noves solucions per contrarestar l’augment substancial d’algoritmes i sistemes d’IA esbiaixats. A mesura que treballem en el desenvolupament de sistemes d’IA en els quals es puguin confiar, és important construir aquests sistemes i entrenar-los amb informació objectiva, justa i lliure de prejudicis racials, de gènere o ideològics. Amb aquest objectiu en ment, investigadors d’IBM han desenvolupat una metodologia per reduir aquells biaixos que puguin sorgir arran de les dades que s’utilitzen per a l’entrenament. El mètode consisteix que cap algoritme d’IA perpetuï una iniquitat en aprendre posteriorment d’aquestes dades. Així mateix, els científics d’IBM han elaborat una tècnica per examinar sistemes d’IA, fins i tot quan les dades que s’ha utilitzat per al seu entrenament no estan disponibles.

5. La computació quàntica és avui cosa d’investigadors, però en 5 anys es popularitzarà.
D’aquí a 5 anys, la computació quàntica serà utilitzada àmpliament per noves categories de professionals i desenvolupadors per resoldre problemes considerats anteriorment com irresolubles. També estarà assentada a les aules universitàries i fins i tot podria estar disponible, fins a cert punt, en l’ensenyament secundari. En l’àrea d’investigació d’IBM s’han aconseguit ja alguns importants fites en química quàntica. Per exemple, un equip de professionals ha aconseguit simular amb èxit la unió atòmica en hidrur de beril·li (BeH2), la molècula més complexa mai simulada per un ordinador quàntic. En el futur, els computadors quàntics continuaran abordant problemes amb una complexitat cada vegada més gran, aconseguint i superant el que ara només podem fer amb els sistemes de computació clàssica.

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada