Cantada coral de “Janeiras” amb instrumentació a la plaça Guillemó

El diumenge vinent, 29 de gener, el Grup de Folklore de la Casa de Portugal, integrat per 25 cantaires, acompanyats d’instruments de música , actuarà a la plaça Guillemó d’Andorra la Vella, a la 1 del migdia, amb motiu de la seva habitual cantada de gener de les tradicionals “janeiras”.

En aquesta cantada que se celebra aquest any per primera vegada en un espai públic de la capital, amb el suport i la col•laboració del Comú de la Parròquia, a través del Departament de Cultura, hi assistirà  la consellera delegada de Cultura i Participació Ciutadana, Meritxell Rabadà, en representació de la corporació, qui convidarà els cantaires i el grup d’acompanyants a un aperitiu, que se servirà al vestíbul del Centre Cultural, en acabada l’actuació.

“Cantar as janeiras” és una tradició arrelada a Portugal. En els primers dies de l’any, grups de cantaires recorren els carrers dels pobles i s’aturen porta a porta per desitjar un bon any nou als veïns. En acabar la cantada, esperen que els habitants de la casa els ofereixin els regals tradicionals com embotits, nous, fruites,… i sobretot, xocolata i diners. En finalitzar la cercavila, els grups consumeixen els productes i es reparteixen els diners.

En l’antiguitat, durant el mes del déu Jano, déu de les portes i de l’entrada, el porter del cel, els romans imploraven la seva protecció, se saludaven en nom seu i li cantaven cançons, a tall d’ofrena, per a obtenir-ne favors i protecció per a tot aquell any que començava.

Coincidint amb el desè aniversari de la fundació del Grup de Folklore, l’any 2006 la Casa de Portugal a Andorra va voler promoure i fer una demostració d’aquest tradició festiva del “Cantar as janeiras”, sortint al carrer i visitant col•lectius de portuguesos, establiments comercials i de restauració amb gerència de ciutadans portuguesos residents i també a la seva ambaixada. Ulteriorment, van estendre les visites prop dels andorrans, i a la Residència Clara Rabassa, a la Residència l’Albó, a l’església de sant Pere del Pas de la Casa i, en darrer lloc, davant el Copríncep Episcopal.

Foto: Bisbat d’Urgell,

Cantada de Janeiras a la Catedral d’Urgell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *