Canillo projecta cinema en francès per rellançar la cultura dels veïns del nord a la parròquia

cinemaEl Comú de Canillo, conjuntament amb l’ambaixada francesa, han celebrat aquest dimecres la primera de les sessions dels cicles de cinema en francès que han organitzat, amb la iniciativa també del director de l’escola francesa de Canillo, Philippe Noel. La pel·lícula projectada aquest dimecres, a la qual han assistit els infants de l’Espai, i que han presentat els cònsols de Canillo, Josep Mandicó i David Palmitjavila amb l’ambaixadora francesa, Ginette de Matha, ha estat ‘Ma petite planète chérie’, una col·lecció de nou petites històries d’animació sobre la creació de la Terra, l’ecologia i la sostenibilitat. Ara, l’objectiu, com han explicat Palmitjavila i De Matha, és arribar a oferir una programació mensual, pensant també en altres públics per recuperar la tradició francòfila, que a Canillo “fa molts anys que hi ha sigut”, com ha explicat Palmitjavila.

“Fa dos anys vam celebrar els cent anys de l’escola francesa a Andorra i pensàvem que era també una iniciativa important promoure aquesta cultura francesa a totes les generacions”, ha explicat Palmitjavila, que ha afegit que la proposta va sortir de l’ambaixada francesa i del director de l’escola francesa de Canillo, Philippe Noel, i que el Comú li ha comunicat a De Matha i a l’ambaixada que estan “a la seva disposició” quan vulguin proposar idees culturals d’aquest tipus.

La iniciativa començada aquest dimecres busca continuar promovent la cultura francesa i “tornar a uns nivells que teníem fins ara [de coneixement d’aquesta cultura]”, segons ha especificat Palmitjavila. El neguit de l’ambaixada francesa anava en la mateixa línia: la de promocionar la seva cultura i que a Andorra no s’oblidi als veïns del nord. Per això s’anirà més lluny i aquestes sessions de cinema en francès no només seran per als infants, sinó que periòdicament hi haurà a l’auditori del Palau de Gel -escenari de la projecció d’aquest dimecres- films en francès dirigits a diferents públics.

De fet, la gent gran de la parròquia ja està discutint el títol que demanaran que es projecti, tot i que no serà l’únic col·lectiu. “No només ho volem dirigir a un sector, sinó que volem que sigui el màxim generacional possible”, ha explicat Palmitjavila, perquè així “qui ho vulgui d’Andorra tingui l’oportunitat de veure pel·lícules en francès”.

Text i foto: ANA