Canillo presenta el pendó de Sant Serni restaurat que es podrà veure en exposicions temporals

L’església de Sant Serni de Canillo ha estat l’escenari, aquest diumenge de la presentació de l’estendard grana restaurat. Des de principis de desembre ha estat exposat a l’església, però ha estat aquest diumenge quan la restauradora, Monserrat Xirau, l’ha presentat i n’ha explicat les seves peculiaritats. Per afavorir-ne la conservació, la bandera es guardarà en una caixa fabricada especialment, i serà en ocasions especials quan es faran exposicions temporals perquè la gent en pugui gaudir. Segons ha informat el conseller general canillenc, i partícip en la troballa de l’estendard, Martí Salvans, hi ha una altra bandera, de color cru, que s’intentarà restaurar durant aquest any.

A principis del mes de desembre va arribar a l’església de Sant Serni de Canillo l’estendard grana que va formar part de les processons fins els anys 1930. La restauradora, Montserrat Xirau, indica que quan se li va entregar ‘estava en mal estat però es podia recuperar perquè les fibres encara tenien estabilitat’. Així, amb un pressupost de prop de 4.000 euros, i amb treball durant uns dos mesos, s’han pogut arreglar tots els desperfectes que li havia ocasionat el pas del temps.

Es tracta d’una tela de 4,3 metres d’alçada per 2,6 d’amplada, amb forma de pendó i de color grana carmesí, i tot i que l’ideal per a la seva conservació seria que s’exposés en pla, l’espai que hi ha a l’església no ho permet. Per aquest motiu s’ha decidit exposar-lo penjat, concretament al costat de l’altar i del retaule major, però per períodes determinats. Tal com explica Martí Salvans, un dels impulsors de la recuperació de l’estendard, es podran fer exposicions temporals amb motius específics com la celebració de Nadal, Pasqua, el Corpus o Sant Roc, i la resta del temps es guardarà en una caixa que ha estat fabricada especialment per assegurar les condicions idònies de conservació.

La mateixa restauradora defensa també aquesta decisió, ja que opina que encara que no sigui el més adient perquè no s’espatlli, no té sentit restaurar un element així si després no se’n pot fer difusió. A més, explica que encara que en vertical els teixits pateixen tensions, això és un problema a llarg termini, però tenint-la exposada durant períodes breus no hi ha cap problema.

 

El pendó cru

La bandera carmesí va ser trobada al campanar de l’església per un grup de persones entre els quals hi havia el conseller general Martí Salvans, que narra com van localitzar-la, i com van estar fins a quatre hores per poder treure-la d’allà, pel llosat de la part alta, juntament, entre d’altres, amb l’actual ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp.

Quan van recuperar l’estendard, però, hi havia també una altra bandera, una mica més petita, també amb forma de pendó, de color cru i amb motius de Damasc. Aquesta encara no ha estat reparada, però segons el conseller general Martí Salvans, el Comú canillenc la vol intentar arreglar durant aquest any 2012.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *