Canillo acull la 39a Nit Literària, organitzada pel Cercle de les Arts i de les Lletres

Amb un bon nombre d’originals presentats, la XXXIX edició de la Nit Literària Andorrana  2016 es va desenvolupar amb èxit en el marc del Palau de Gel de Canillo. L’acte va comptar amb la presència del cap de Govern, Antoni Martí, el síndic Vicenç Mateu i la subsíndica, MònicaBonell, algunsconsellers a part del copíncep episcopal, Joan-Enric Vives.  Aquest any,  la vetlladacoincidiaamb el 40 è Aniversari de Meritxell (1976 – 2016), recentment declarada Basílica Menor i inclosa en l’anomenada “Ruta Mariana”. 

El president del Cercle de les Arts i les Lletres, Joan Burgués, juntament amb la presidenta adjunta Maria Carmen Jaumot i el vicepresidentSimó Duró,  van donar la benvinguda als assistents. L’homenatge de la Nit va ser per als sacerdots ensenyants i els directors del Col·legi Sant Ermengol, dels quals va fer el parlament de glossa el Vicepresident del Cercle, el Sr. Simó Duró. A continuació,  va intervenir  el Bisbe CopríncepJoan-Enric Vives i Sicília, el qual va destacar la importància de”l’educació en valors” que ha aportatl’ensenyamentreligiós al país al llarg d’aquests més de 50 anys d’història compartida.

Joan Burgués, president del Cercle, també va vole rfer memòria dels que ens han deixat en l’última etapa del Cercle,  i que eren habituals de la NitLiterària, com és el cas del Sr. Escale, també dotador d’un delspremis de la Nit, el “Sant Miquel d’Engolasters”. Aquest any,  va entregar el guardó corresponent al gènere d’assaigliterari,  un dels seus fills. El guanyador d’aquest premi dotat amb 15.000 euros, va ser l’escriptor Josep Francesc Delgado. 

Del cartell de premis, se n’han lliurat nou, la qual cosa representa un  98,9 % dels guardons. No obstant,  el de recerca històrica “Premi Princi patd’Andorra” dotat pelConsell General,  va quedar desert com en les últimes edicions.

El premi mésimportant de la Nit, el “Fiter i Rossell de novel·la” premiatamb 15.000 euros,  i dotatpelGovernd’Andorra, va ser pel periodista i escriptorcatalà Josep MariaRàfols  per la novel·la “El xiscle de la sirena”. L’autor, amb una àmplia experiència en el Diari “El País” i també a TV3, va dir en el seuparlament quel’obra està inspirada en elsseus records de juventud  quan  va visitar l’església de SantJust i Pastor. La novel·la gira a l’entorn del desenvolupament de Barcelona des del segle XVIII i hi  inclou un passatge andorrà, referent  al pas dels jueus evadits per Andorra.

El premi “Manuel Cerqueda” de novel·la curta, dotatambper ANDBANC amb6.800 euros,  el va guanyar Marcel Fitéamb el títol”Escacs de mort”. L’autorés un professorjubilat que va presentar una mena de “thriller”, on les víctimessón també Mestres. La trama  gira a l’entorn d’un llibre de bibliòfil. L’escriptor sembla que es va inspirar en un fet real ocorregut al segle XV.

El premi “Grandalla de poesía”, dotat per Crèdit Andorrà  va ser per un informàtic valència, Alejsndro Llabata, que amb el poemari …“En mi la nit, en tu la llum”, es va emportar els 35.000 euros del premi. Per cert,  el representant del jurat en va recitar alguns fragments amb una gran solvència recitativa.

nit-literaria-2016El premi “50 Aniversari de Crèdit Andorra, de teatre”, només es va atorgar en format d’accéssit i el va obtener Manuel Perez Berenguer amb l’obra “Cendres del Paradís. Es dóna la circumstància que  el mateix autor ja havia guanyat un premi l’any 2008  en la NitLiterària Andorrana.  En aquest cas el jurat va considerar que aquesttext era facilment representable a part de la bona aportació literària del tema que tractava l’ambició de l’éxit pel triomf personal.

El premi “Sant Carles Borromeu de contes i narracions” dotatamb 5.000 euros, el va guanyar Jordi Romeu per “Honor de poble, poble”, un text que parla de la seva pròpia experiencia de viure a Sant Pere de Riudabitlles.

El premi “Tristaina de Periodisme”, al qual s’havien presentat quatre treballs, el va guanyar el director del Diari d’Andorra Ricard Poy en la modalitat escrita i pel seu acurat estudi sobre les pensions. Quant a l’apartat de Televisió, el premi va ser per la periodista catalana Eva Clausó. La dotació era de 2.500 euros.

Finalment, el premi de “Divulgació científica” dotat  per MoraBanc amb 5.000 euros el va guanyar Alan Ward pel seu treball sobre el canvi climàtic.

La quantitat total dels premis atorgats va ser al’entorndels 40.000 euros, una suma important a favor de la Literatura, amb participants dels països veïns de llengua catalana i bona partd’andorrans. 

El Cercle de les Arts i de les  Lletres i els seus fidels col·laboradors encapçalats pel Joan Burgués  Martisella, fan aquesta tasca cultural, amb la mateixail·lusió dels seus inicis ara fa 39 anys de treball continuat. Burgués va fer tots els agraïments i va convocar la pròxima edició que justament serà la 40 ena.  Seguintl’ordreprotocol·lari habitual, la propera cita será a la parroquia d’Encamáp,  el 2017. Una parròquia que paral·lelament organitza cada any “El Dia de la Poesia” que aplega un bon nombre de poetes, la majoria nacionals.  A part del premi de narrativa de terror que justament s’entrega en  aquestes dates, literàries per exel·lencia, ja que just a l’endemà de la NitLiterària Andorrana, l’Auditori Nacional d’Ordinoacollia la que seria la 5a edició dels “Premis Ramon Llull” que inclouen el premi a la Traducció literaria i a la creació, que doten conjuntament la Fundació RamonLlull i el Govern d’Andorra, respectivament. 

TOTES LES NOTÍCIES