Càncer de mama, no oblidis explorar el teu pit cada mes

bellesaEl càncer de mama és el tumor més freqüent entre les dones occidentals i a Espanya es diagnostiquen uns 22.000 nous casos cada any, segons l’Associació Espanyola Contra el Càncer.

El proper 19 d’octubre es commemora el Dia Mundial contra el Càncer de Mama i, com cada any, bellesa activa ens sumem a aquesta jornada de conscienciació. Aquest any anem a explicar com fer una autoexploració mamària.

El càncer de mama no es pot prevenir. Per això és important detectar-lo com més aviat ja que la curació en les primeres etapes del tumor és pràcticament del 100%. La forma més eficaç de detectar un tumor en aquesta etapa és la mamografia. Sempre. Per tant, és imprescindible realitzar aquesta prova cada 1 o 2 anys, segons l’edat.

Saber com fer una autoexploració mamària és important per conèixer la nostra mama i detectar qualsevol canvi. Però l’autoexploració mai ha de substituir la mamografia.

Autoexploració mamària

Un cop al mes, després de la menstruació, convé realitzar l’exploració de les mames per comprovar que no hi ha cap anomalia com embalums o depressions. És convenient acostumar-s’hi des dels 18 anys. A partir dels 40 cal fer una mamografia anual. Aquesta és la forma correcta de realitzar una autoexploració mamària.

– Davant del mirall, amb els braços penjant als costats, observar els pits i comprovar que no hi ha diferències entre ells de simetria, mida, contorn, color i morfologia ni a la mama ni al mugró i l’aurèola.

– Amb les mans a la cintura (els braços en gerres), observar que no s’han produït canvis. Fer la mateixa comprovació amb els braços en alt.

– Observar si hi ha zones vermelles, embalums, depressions, clotets o qualsevol irregularitat en la pell.

– Amb la mà contrària al pit a explorar, palpar la mama. Es pot realitzar dempeus o estesa al llit. Si es fa així, tendir cap amunt perquè la mama descansi sense pressions. Posar els tres dits mitjans de la mà esquerra sobre la mama dreta, començant des de la part superior, per sobre del mugró, i seguint el cercle d’aquesta cap a l’aixella i cap avall.

– Agafar el mugró entre els dits índex i polze i pressionar. Comprovar si surt algun líquid i quin aspecte té (transparent, lletós, sanguinolent).

– Palpar també la zona de l’aixella i comprovar que no hi ha bonys.

– Fer el mateix amb l’altra mama.

L’exploració s’ha de fer tranquil·la, sense presses i sempre de la mateixa manera. No cal espantar-se si es nota algun bony. En les primeres exploracions sempre es noten, perquè la glàndula mamària té forma de raïm. No obstant això, conforme es realitzen les exploracions s’aprèn a veure quin és el seu aspecte habitual. Si s’observa qualsevol anomalia o surt líquid del mugró, és imprescindible consultar amb el ginecòleg.

Per Belleza Activa / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES