Personal del Parc Natural de l’Alt Pirineu i del Cos d’Agents Rurals han iniciat una campanya informativa i de vigilància i control per evitar l’acampada il·legal en aquest espai natural protegit. Així, s’han programat uns serveis especial que recorreran les zones més problemàtiques, i s’ha reforçat la senyalització i els rètols informatius. Aquesta campanya, que es prolongarà fins a finals de setembre en l’àmbit del parc, servirà per comprovar que les persones visitants acampades compleixen amb la normativa vigent, i compten amb l’autorització necessària per fer-ho.
Es tracta de la segona campanya d’aquest tipus que la Generalitat posa en marxa en aquest àmbit. L’objectiu és aconseguir un efecte dissuasiu, i fer compatible el gaudiment de la natura amb la preservació de la fauna salvatge i la biodiversitat singular d’aquests espais que requereixen d’una especial protecció.
Brossa prop de l’estany de Sotllo
Un dels punts més conflictius és el camí d’ascensió a la Pica d’Estats per Àreu (Vall Ferrera). És el pic més alt de tot Catalunya (3.143 m), i una de les muntanyes més popular dels Pirineus. Precisament, en les proximitats de l’estany de Sotllo, en els últim anys s’havia establert una zona d’acampada il·legal amb usuaris que fixaven la tenda diversos dies i generaven brutícia i deixalles. Tot i la dificultat d’accés, el parc ha realitzat una neteja de la zona, tot i que aquesta pràctica no està encara  eradicada i és per això que la vigilància s’intensifica especialment en aquest indret per fer-la desaparèixer.
En aquest cas concret, les persones expertes recomanen que es planifiqui bé la ruta, ja que és llarga, i físicament exigent. Per pernoctar es recomana el refugi de Vallferrera o diversos allotjaments de la zona, especialment del poble d’Àreu per la seva proximitat. En cas que sigui necessari acampar, es permet en la modalitat “d’alta muntanya”, que comprèn la pernocta de 20h a 8h per sobre els 2000 m, sempre i quan es faci una única nit en una mateixa ubicació. Cal recordar que les persones practicants d’aquesta modalitat hauran de procurar un impacte mínim en aquest medi, especialment fràgil, i deixar l’espai en les mateixes condicions que el van trobar. També es recorda que en l’itinerari d’accés a la Pica d’Estats, tant el Pla de Boet com els aparcaments de la Molinassa, Pla de la Selva i Pla de la Farga estan per sota els 2.000m i per tant son indrets on no es pot pernoctar amb tenda o altres mitjans sense autorització. La cota de 2.000m comença 100 m de cota per sobre el refugi Vallferrera.
21 denúncies l’any passat 
Tanmateix, per sota d’aquesta altitud, fora d’aquests horaris, i per acampar més d’un dia en el mateix emplaçament, i més de tres tendes juntes, cal demanar una autorització específica al Parc mitjançant el formulari present a la web, així com el propietari del terreny, que en la majoria de casos correspon a un ens local (Ajuntament o EMD). Les autoritzacions del Parc per acampar sols s’emeten favorablement en determinades condicions si l’acampada va vinculada a finalitzats educatives, científiques o de gestió del medi natural.
El 2017 es van registrar 21 denúncies per acampar il·legalment a la zona del parc, la majoria al camí d’accés a la Pica d’Estats per la Vall Ferrera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada