Camp xifra entre 60.000 i 100.000 les pernoctacions que aportarien els allotjaments rurals en un any

El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, ha xifrat entre 60.000 i 100.000 el nombre de pernoctacions que poden aportar els allotjaments rurals. El ministre es basa en un estudi fet l’any 2009 per l’Associació de Ramaders i Pagesos que preveia la posada en funcionament d’una quarantena d’aquests establiments, amb una estimació de 600 llits, un cop estiguessin regulats per llei. Precisament, Francesc Camp ha fet aquestes declaracions en el decurs de la sessió del Consell General que ha aprovat la modificació de la Llei general d’allotjaments turístics que inclou les cases rurals i les bordes rurals.

La modificació de la Llei general d’allotjaments turístics ha estat aprovada en la sessió de Consell General amb els vots favorables de 20 consellers demòcrates i les 6 abstencions dels socialdemòcrates.

El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp ha dit que ‘la llei s’adapta als mercats turístics’ ja que d’una banda crea un nou tipus d’allotjament rural, dividit amb casa rural -dins d’un nucli habitat- i borda rural, i de l’altra implanta un registre d’ocupació amb el qual es podrà tenir un control i es podran elaborar estadístiques reals.

Sobre l’allotjament rural, Camp ha fet referència al dèficit que tenia Andorra en aquest tipus d’establiments i que l’aprovació de la llei completa l’oferta d’allotjaments turístics. Ha explicat, però, la forta competència que hi ha al Pirineu, ja que entre Catalunya, Aragó, Navarra i País Basc ofereixen des de fa temps 1.711 establiments que l’any 2011 van aportar un milió de pernoctacions. Per aquest motiu ha emplaçat als ramaders i propietaris de cases o bordes antigues a implantar aquest allotjament rural.

Tot i això, Camp ha fet referència a un estudi l’any 2009 elaborat per l’Associació de Ramaders i Pagesos d’Andorra en el qual es reflectia que hi hauria una quarantena de cases i bordes en disposició de convertir-se en allotjament rural, amb una estimació de 600 llits, cosa que significaria entre unes 60.000 i 100.000 pernoctacions l’any.

Per la seva banda, el conseller general socialdemòcrata, David Rios, ha posat en rellevància el treball fet en comissió que ‘ha millorat el text presentat pel Govern’. El conseller general, però, ha lamentat que no hagi prosperat l’esmena que preveia la creació d’una tercera modalitat d’allotjament rural: l’hotel rural amb una construcció anterior al 1945. Segons Rios aquesta antiguitat hagués donat un element més de qualitat en l’oferta d’allotjaments rurals.

La consellera general demòcrata, Olga Adellach, ha justificat la no acceptació de l’esmena socialdemòcrata dient que amb les modalitats de casa rural i borda rural n’hi ha suficient i es dóna resposta a les demandes fetes pel sector agrícola i ramader. ‘Acceptar-la’ ha dit, ‘portaria conflictes en el sector i confusió en el client’.

TOTES LES NOTÍCIES