Camp identifica la reducció de l’entrada d’aigua neta als col·lectors com a repte per als propers 8 anys (Vídeo)

L’entrada d’aigua neta o parasitària als col·lectors és un dels principals problemes de les depuradores andorranes. Així ho ha reconegut aquest dimarts el ministre de Medi Ambient, Francesc Camp, durant la visita a la depuradora de Sant Julià amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua. Per reduir el percentatge d’aquesta aigua, el Departament de Medi Ambient iniciarà properament un estudi per identificar les principals filtracions i proposar un pla d’actuacions als comuns per posar-hi remei, com ja es va anunciar el novembre del 2012 en reunió de cònsols. El conveni, signat el 2005 i del qual se n’ha allargat set o vuit anys la durada, ha de permetre que les inversions es puguin repartir i sigui més fàcil el compliment del compromís, ha apuntat Camp. Aquest és, segons el titular de Medi Ambient, un dels principals reptes que caldrà assumir en els propers anys. El ministre també ha llançat un missatge de ‘consum responsable i racional’ a la societat i als empresaris i industrials ja que el consum actual amb tots els sectors és de 11 hectòmetres cúbics per any.

El Departament de Medi Ambient va signar el 2005 un conveni amb els comuns que demanava posar remei a l’entrada d’aigua parasitària als col·lectors secundaris. Es tracta d’un dels principals problemes que detecten les depuradores i en el qual encara no s’ha posat fil a l’agulla. Per aquest motiu, al novembre del 2012 es va acordar amb les administracions comunals que en els propers set o vuit anys redueixin el percentatge d’aigua neta que entra als col·lectors.

Per a fer-ho, properament s’engegarà un estudi que es durà a terme durant aquest any per saber d’on vénen les filtracions d’aigua de les fonts, subterrània o pluvial, i quins col·lectors presenten les filtracions més importants.

A partir d’aquí, Medi Ambient començarà a elaborar en breu un pla personalitzat per a cada Comú on es detallaran les actuacions que cal dur a terme i les previsions d’inversió per arribar a un tant per cent ‘molt més baix que l’actual’, ha explicat el ministre de Medi Ambient, Francesc Camp.

Camp ha apuntat que esperen que ‘l’esforç i la insistència’ del Ministeri tingui fruits aquesta vegada ja que el conveni és un ‘compromís’ i el termini no és massa estricte, de manera que les inversions es poden repartir molt al llarg dels propers set anys. ‘Esperem que es pugui complir’, ha demanat.

El ministre ha realitzat aquest dimarts una visita a la depuradora de Sant Julià amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua. Es tracta de la depuradora més important del Principat, com han apuntat els tècnics de la instal·lació, ja que depura 12,5 milions de metres cúbics d’aigua cada any, al voltant del 70% de l’aigua que entra a les depuradores del país.

Actualment, segons el ministre, s’està depurant el 95% de l’aigua però encara es produeixen alguns abocaments al riu. Per evitar-ho, ha destacat la construcció d’alguns col·lectors pendents com el de les Bordes d’Envalira i altres llocs puntuals on s’actuarà entre aquest any i el vinent.

 

Ràtio alta de consum d’aigua

Camp ha enviat un missatge de consum ‘responsable i racional’ a la societat però també als empresaris i industrials. La mitjana de consum és de 234 litres per habitant i dia, ha informat, però això engloba tant el consum dels residents com el dels turistes. Tenint en compte tots els sectors, la xifra arriba fins als 11 hectòmetres cúbics per any, el que el ministre ha reconegut com una ‘ràtio alta’.

Malgrat que amb les accions de promoció s’ha notat una tendència a la baixa del consum d’aigua per a ús personal, aquesta disminució ‘no és massa alta’, ha admès el titular de Medi Ambient i ‘no es correspon amb la disminució de la població’. En aquest sentit, ha recordat que els turistes suposen una part important del consum i ha reconegut que les dades que aporten els subministradors d’aigua potable no permeten segregar per tipus d’activitat, només es pot fer una mitjana per persona o per parròquia.

Aquesta és, doncs, una altra de les mancances detectades que presenta problemàtiques ‘a nivell tècnic’, ha assenyalat Camp. Amb tot, hi ha grups de treball amb els comuns on s’identifiquen aquestes i altres problemàtiques i ‘s’hi insistirà’, ha manifestat el ministre. ‘Es podria acotar millor l’evolució del consum, treballarem amb els comuns per veure si podem tenir aquesta desagregació de dades’, ha sentenciat.

TOTES LES NOTÍCIES