Els banders han intensificat aquest 2012 els controls de caça i pesca arran de la reorganització del cos. Això ha fet que durant l’any passat es realitzessin 851 controls de pesca i 260 de caça, que han conduït a 15 i 12 atestats respectivament, augmentant un 50% les sancions de pesca i multiplicant per 12 les de caça. La majoria de les sancions són de pesca ‘perquè és on s’emeten més llicències i és una activitat més comú’, ha apuntat el ministre de Medi Ambient, Francesc Camp, durant la seva compareixença davant la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient aquest dilluns. Altres aspectes destacats d’aquest 2012 són l’inici dels treballs d’ampliació del refugi de Sorteny i la decisió d’ubicar el nou refugi guardat de la Vall del Madriu a l’actual refugi de l’illa. Per aquest 2013, es preveu realitzar diverses campanyes de prevenció de residus, començar a mesurar l’aire interior de les escoles verdes i la possibilitat d’utilitzar la taxa d’higiene per fomentar el reciclatge i la reutilització d’envasos.

El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, ha comparegut aquest dilluns davant la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient per fer balanç de les accions del 2012 i presentar les iniciatives endegades aquest 2013.

Camp ha estat acompanyat pel director del Departament de Medi Ambient, Marc Rossell, i del de Patrimoni Natural, Gerard Olm. Precisament aquest últim, ha explicat que els banders han realitzat un 21,4% més de controls de pesca i un 91% més de caça, donant lloc a 15 i 12 atestats respectivament, cinc i onze més que el 2011. Algunes d’aquestes infraccions, ha explicat Camp, s’han produït durant la setmana de la caça però la majoria són de pesca ‘perquè s’emeten més llicències de pesca’. A més, des de l’entrada del nou director dels Banders ‘hem estat més a sobre’, ha reconegut el ministre.

Per la seva part, Rossell ha indicat que tant la qualitat de l’aigua com de l’aire ha millorat per qüestions com la implantació del bus exprés, la reducció del trànsit per la crisi o les revisions de calderes. On s’han registrat nivells més negatius, ha reconegut, és en l’ozó a causa d’un estiu calorós.

Durant la compareixença també s’ha destacat la construcció dels col·lectors de les Bordes d’Envalira i Mereig o la rehabilitació dels col·lectors d’Escaldes, Andorra la Vella i Sant Julià. A més, s’ha valorat de forma positiva l’inici de les obres d’ampliació i millora del refugi de Sorteny i la decisió d’ubicar el nou refugi de la Vall del Madriu al refugi de l’Illa.

Olm ha reconegut que serà difícil acabar les obres de Sorteny al juny però que treballaran perquè estigui disponible a l’agost. La seva gestió es farà de forma conjunta amb el Parc Natural i el Comú d’Ordino.

D’altra banda, Marc Rossell ha indicat que han rebut alguna consulta pel que fa a la distribució de bosses per part de petits comerciants i ha afirmat que es farà un ‘porta a porta’ per informar-los bé ja que properament entrarà en vigor la prohibició de les bosses de plàstic d’un sol ús.

En aquest àmbit, s’han proposat algunes iniciatives com la instal·lació de xips en els contenidors per tenir dades sobre la recollida d’escombraries a la via pública o la possibilitat d’instaurar a tot el territori una taxa d’higiene com la d’Encamp. Amb aquesta darrera, per exemple, es podrien fer descomptes si l’establiment demostra que recicla correctament els residus.

El ministeri espera els informes de la mollera de la Querola

El titular de Medi Ambient també ha fet referència a les molleres de la Querola i ha informat que estan esperant els informes de la promotora per saber el grau de protecció que cal establir segons el tipus de zona humida de què es tracti. Tot i que no es descarta fer-hi algun tipus de centre d’interpretació, caldrà esperar a aquests documents per decidir quin ús se li dona. El que sí, de cara a aquest 2013, es podria afegir al catàleg de zones humides amb la de Sorteny, les de la Vall del Madriu i altres que es puguin localitzar.

1 comentari

  1. Poques infraccions de pesca. Encara no coneixeu al Sergio…només amb ell en feu 500 de cop…

Comments are closed.