El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, ha defensat aquest dilluns la compra d’accions per part del Govern i de FEDA de Ctrasa perquè és la manera per avançar ‘més ràpidament’ en l’eficiència energètica. D’una banda, la nova titularitat del centre permetrà endegar un projecte dificultat per l’actual situació econòmica i compatibilitzar el forn amb una planta de cogeneració. De l’altra, s’aprofitarà l’energia produïda amb la crema de residus que fins ara es perdia. A més, Camp ha afirmat que aquest procés d’adquisició i el conveni per importar residus de Catalunya es van endegar paral·lelament, però el primer s’ha pogut concloure abans. Des del PS, però, no han quedat convençuts i insistiran en la qüestió en la propera sessió de preguntes del Consell General.

Tot i la reducció del 12% dels residus procedents d’Andorra al Centre de Tractament de Residus, principalment per l’augment del reciclatge, el ministre de Medi Ambient, Francesc Camp, ha apuntat que seria ‘massa costós’ tenir una planta de reciclatge per cada tipus de residu i que encara no es pot reciclar tot. Així ha justificat Camp la necessitat de mantenir el forn que crema gairebé la meitat de les 70.000 tones que es produeixen al Principat.

També ha defensat la compra d’accions de Ctrasa pel fet que permetrà instal·lar una planta de cogeneració que aprofiti l’energia produïda amb la crema de residus. Amb aquesta inversió es podrà cobrir aproximadament un 10% del consum del país, ha indicat el ministre, i es podran ‘impulsar projectes que es dificultaven’.

Camp ha reconegut que s’estan cremant unes 35.000 tones i que la quantitat òptima serien unes 45.000. Aquesta diferència de 10.000 tones és la que es podria importar amb el conveni que s’ha de signar amb Espanya per portar residus provinents de la Cerdanya. Aquest acord, ha afirmat el ministre, establiria quantitats anuals en funció de l’evolució de la generació i la crema de residus i no un volum fixe per deu anys.

‘Per la nostra part estem insistint’, ha manifestat, però es tracta d’un treball trilateral amb el Govern espanyol i català i les tensions polítiques entre Espanya i Catalunya estan frenant l’acord.

El titular de Medi Ambient ha assegurat que es tracta de processos paral·lels que es van endegar al mateix temps però que s’han pogut materialitzar en temps diferents. També ha subratllat que la central de cogeneració complementa la instal·lació actual del forn.

En canvi, la consellera socialdemòcrata, Sílvia Bonet, no s’ha mostrat gaire satisfeta pels aclariments del ministre i ha afirmat que és una pregunta que treballaran més de cara a la propera sessió de preguntes al Govern ‘per aprofundir i aclarir més dubtes sobre el tema’.

Bonet ha considerat que es tracta d’una inversió molt important que cal analitzar perquè es produeix ‘en un moment que posem en dubte la quantitat de residus que posem al forn i l’energia que podríem generar’. La consellera socialdemòcrata ha apuntat que si es conclou que era necessària, potser no era el moment per la situació econòmica del país.

A més, ha indicat que ‘són coses paral·leles però no tant, perquè tenen relació unes amb altres’ i ha recordat que hi havia un litigi pendent que ‘cal veure com quedarà’.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada