La junta de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) va enviar dijous passat una carta al Govern lamentant que el Ministeri de Turisme hagués fet públics uns resultats “tan excepcionals” de l’estiu (amb un increment del nombre de turistes del 19,6%) tenint en compte que l’entitat els va lliurar les dades d’ocupació hotelera negatives i que el consum d’energia d’aquest sector durant el període estiuenc també va ser negatiu. Davant d’aquestes crítiques, el ministre de Turisme, Francesc Camp, ha explicat a l’ANA que es treballa per millorar la metodologia que Estadística fa servir per a la comptabilització de turistes però ha assegurat que “la tendència a l’alça és indiscutible”. En aquest sentit, el ministre ha recordat que el nombre de turistes està creixent des del 2013, gràcies a les inversions que s’han fet i a l’augment del poder adquisitiu dels països de l’entorn.  

Francesc Camp ha admès que les dades de la Unió Hotelera de l’estiu mostraven una davallada de l’ocupació del 3,4%, però ha explicat que les dades d’Estadística eren positives i, a més, les van contrastar amb els serveis d’oci del país, el nombre d’usuaris de les oficines de turisme i el trànsit de mòbils internacionals, tots ells amb creixements de l’ordre del 20%. Així, “per no generar confusió vam considerar convenient posar les dades positives, i com que hi havia tanta diferència, no vam creure convenient incloure les dades de la Unió Hotelera”, ha assenyalat Camp.

Per tot plegat, el ministre ha reconegut que “som conscients que les diferències són importants”, i que, per tant, estan mirant internament amb Estadística “si hi pot haver algun error”. A més, tal com ja va anunciar fa uns mesos, en breu entrarà en funcionament un nou sistema de comptabilització d’entrada de vehicles que millorarà tot el procés. Quan es posi en marxa aquest nou sistema de càmeres, “farem una revisió a fons de tota la metodologia”. Amb tot, també vol saber si la metodologia que fa servir la UHA “és del tot fiable, perquè a tots ens interessa tenir un diagnòstic exacte de com va el sector”. De fet, el ministre ha assegurat que “sóc el primer interessat en tenir dades fiables, per poder fer unes polítiques turístiques d’acord amb elles”. Així, s’ha compromès a tenir la qüestió resolta en els propers mesos, “perquè no hi torni a haver aquestes discrepàncies”.

A més, el ministre ha recordat que “tampoc anem tan mal encaminats perquè la Cambra de Comerç també ha constatat que la marxa del sector hoteler i l’ocupació hotelera és de les més favorables dels darrers tretze anys”.

El ministre de Turisme també s’ha mostrat sorprès que aquesta queixa s’hagi fet pública a les acaballes de la campanya electoral, i ha afegit que “vull entendre que no és una acció de la UHA com a associació”. De fet, ha revelat que la carta enviada al Ministeri anava també en còpia als partits polítics. “Vam presentar el balanç el 22 d’octubre i hi ha hagut molt de temps per asseure’ns a parlar-ho”, ha lamentat. De fet, el ministre ha recordat que ha estat una de les associacions amb qui més han col·laborat aquests quatre anys, fent projectes conjunts, “i és molt estrany que de cop i volta apareguin unes informacions sense abans haver-ho parlat amb nosaltres”. 

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada