Raimon Portell (Barcelona, 1963) publica la primera part d’una trilogia que tot sembla indicar que no serà una obra de pas dins la literatura juvenil de casa nostra.

Camins de nit és una novel·la d’aventures construïda a partir d’interrogants, que comença quan la jove Rut Anglada ha de fugir de la ciutat per salvar la pell.

Amb més dubtes que certeses, la Rut es deixa portar per tot un seguit de personatges que coneixen la seva història molt millor que no pas ella i el lector. Quin secret amaga el professor Argimon de la Biblioteca Artús? Per què la persegueix la Guàrdia de Reserva? Qui és en Marc l’Anxova? Aconseguirà creuar la frontera fins a La Marca?

Portell beu de molts referents literaris que es fan evidents llegint Camins de nit: Philip Pullman, J. R. R. Tolkien… i en especial, m’ha semblat veure una referència clara a la Carta al rei de Tonke Dragt (Cruïlla, 2009).

Malgrat que la història potser no és nova, és evident el bon ofici de l’autor i la seva voluntat de no deixar res a l’atzar. Portell ha dosificat molt i molt bé la informació, amb una gran habilitat per atrapar els lectors al llarg de tres-centes pàgines, explicant però sense desvelar res. Amb un llenguatge ric però assequible, ha fet moure molts personatges alhora, però sense deixar que els lectors perdessin el fil. I tot protagonitzat per una heroïna que se’ns guanya a la primera pàgina. Una heroïna d’identitat tan misteriosa com el mateix Vango de Timothée de Fombelle.

A la intriga que creen tots els interrogants que basteixen la trama, cal sumar-hi també el joc que generen les coordenades espaciotemporals. Intuïm que parlem de Barcelona i que tots els camins i paisatges que es descriuen fan referència a la geografia catalana. I, tot i no parlar-nos de cap període concret, podem trobar similituds amb diferents episodis terribles de la història.

Darrere la fugida de la Rut s’endevina una trama fosca, perversa, d’interessos polítics de gran abast, però això tot just s’entreveu al final del llibre i ens serà imprescindible la lectura de la segona part de l’obra per trobar respostes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada