La  ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha dit que la coloració del riu per investigar l’origen de la contaminació d’aigües d’Arinsal s’havia de cenyir només al riu Arinsal i que els ha “sorprès”, per tant, que hagi estat visible a la resta d’Andorra i que fins i tot hagi “traspassat fronteres”. En un comunicat emès per l’Executiu s’ha posat en relleu que l’empresa ha admès que “ha decidit augmentar les concentracions de colorant tenint en compte paràmetres tècnics diversos, com ara l’increment del cabal del riu que augmentat en els darrers dies per la fosa de neu”. El Govern també ha anunciat que la coloració del riu “es normalitza progressivament”.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha reconegut la “sorpresa” pel fet que la coloració del riu que ha fet l’empresa Antea Group per investigar l’origen de la contaminació d’aigües d’Arinsal hagi estat visible no només a Andorra sinó que hagi “traspassat fronteres” ja que “les previsions inicials eren que se cenyís al riu d’Arinsal” i que, per tant, no arribés al riu Valira en la quantitat en què ho ha acabat fent. En un comunicat emès per l’Executiu s’ha posat en relleu que l’empresa ha admès que “ha decidit augmentar les concentracions de colorant tenint en compte paràmetres tècnics diversos, com ara l’increment del cabal del riu que ha augmentat en els darrers dies per la fosa de neu”.

En aquest sentit, Antea Group ha remarcat que la metodologia utilitzada ha hagut de ser “adaptada per tal d’assolir els objectius de l’estudi”. De fet, en declaracions als mitjans de comunicació, la ministra ja assenyalava la possibilitat que s’hagués fet servir “quantitats superiors” de colorant a les que havia anunciat l’empresa inicialment.

Des de l’Executiu han informat també que la coloració del riu “es normalitza progressivament”. També han incidit en el fet que la setmana passada ja es va informar de la possibilitat que es produís aquesta coloració, tant de manera interna als diferents cossos especials i els serveis d’atenció ciutadana, com a la població en la roda de prensa posterior al Consell de Ministres.

Aquest mateix dijous al matí, han afegit, els serveis tècnics del Govern han comunicat l’estat de la situació a les autoritats dels territoris veïns així com a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’Agència Catalana de l’Aigua.

Tant a través del comunicat com en les declaracions de Calvó recorda que aquests colorants són innocus tant per a les persones com per al medi natural i es degraden perfectament al medi aquàtic “fins a desaparèixer”.

Text; ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada