Calvó posa en valor la tasca de divulgació del Centre Andorra Sostenible

La  ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha presentat aquest matí en roda de premsa el balanç de les activitats del curs 2016- 2017 organitzades pel Centre Andorra Sostenible (CAS) en un acte que també ha comptat amb la presència del responsable del Centre, Javi Gómez. Calvó ha valorat de manera positiva la tasca d’assessorament i de divulgació a la ciutadania que du a terme el Centre i ha posat en valor la tasca educativa que es desenvolupa a les escoles amb la col·laboració dels docents. 

Per segon any, el repàs dels projectes i iniciatives que el CAS ha portat a terme en aquest darrer curs escolar s’ha fet a través d’una infografia, inspirada en la celebració de l’Any internacional del turisme sostenible per al desenvolupament, que és interactiva i que es pot consultar al web del CAS.

Així, en primer lloc el document fa un recorregut al conjunt de les celebracions del calendari internacional de la sostenibilitat que s’han portat a terme en aquest curs. Aquests actes van començar amb la tradicional Bicicletada amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat al mes de setembre, i que van aplegar fins a una desena de celebracions. Entre elles en destaquen fites tan consolidades com la Setmana europea de la prevenció de residus al novembre, el Dia mundial de l’aigua al març (en què es va publicar el recurs «Andorra país d’aigua» també en format infogràfic). També es contemplen altres activitats que en els darrers anys han agafat una forta empenta en quant a participació. Aquest és el cas de les jornades de neteja «Clean Up Europe» del mes de maig, així com les celebracions i efemèrides afegides al calendari més recentment com el Dia internacional de la vida silvestre (3 de març), el Dia mundial de la diversitat biològica (22 de maig) o la Setmana europea de l’energia (tercera setmana del mes de juny).

D’altra banda, al llarg del curs passat 1.500 persones han participat a les activitats adreçades a la ciutadania en forma de tallers, sortides a la natura, col·laboracions, entre altres. En destaquen el concurs d’Iniciatives ambientals que enguany enfila la seva 12a edició i la celebració del 5è concurs de fotografia digital «L’Andorra dels paisatges». També es fa esment de la tasca d’informació del servei que porta a terme el Centre Andorra Sostenible, en què anualment s’atenen prop de 200 consultes de ciutadans, entitats o empreses sobre dubtes i qüestions en matèria de sostenibilitat.

Tanmateix, el bloc central del balanç d’activitat del Centre Andorra Sostenible ha estat un any més la seva tasca educativa portada a terme a les escoles del país.

Així, en aquest curs escolar 2016-2017 que ha comptat amb un total de 175 dies lectius, el CAS ha portat a terme un total de 212 activitats educatives a les escoles. En elles han participat un total de 4.982 alumnes, el que representa per segon any consecutiu, fregar els 5.000 escolars atesos, donant servei a la quasi totalitat d’escoles del país, a més de col·laborar amb altres entitats com el Servei de rehabilitació comunitària o l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.

Les activitats dirigides amb educador continuen sent les més sol·licitades per les escoles, amb la participació de més de 3.300 alumnes. Així mateix, 554 escolars han pres part en 29 visites guiades a instal·lacions de gestió ambiental (deixalleries, depuradores, etc.) i 223 usuaris han fet ús dels recursos en préstec, entre els quals no s’ha inclòs a efectes pràctics els recursos del Semàfor acústic i la vaixella reutilitzable del CAS. Alhora, les activitats “a la carta”, com els tallers, xerrades, o les formacions, entre d’altres, han vist incrementada enguany la seva incidència fins a comptabilitzar-se un total de 17 activitats pedagògiques en les que han participat 650 alumnes. Es recorda que aquestes accions es porten a terme a peticions expresses de les escoles, o bé estan desenvolupades pel CAS conjuntament amb els centres.

Pel que fa al projecte Escola Verda, el curs 2016-2017 s’ha tancat amb un total de 17 centres adscrits al projecte, amb la darrera incorporació de l’Escola Andorrana del Pas de la Casa i la reunificació del conjunt d’escoles espanyoles en el Centre Maria Moliner, el que suposa arribar al 59% de centres del país. D’aquesta manera, els alumnes que es troben escolaritzats en una Escola Verda,  sumen 5.844 el que representa, aproximadament, el 54% del total de l’alumnat del país. En aquest sentit, es recorda que el 7è Fòrum Escola Verda es va celebrar a Canillo el passat 9 de juny i va aplegar uns 250 alumnes i mestres de les 17 escoles que integren el projecte.

El Centre Andorra Sostenible també ha realitzat una activa campanya de comunicació amb presència a diferents espais web, xarxes socials, col·laborant amb els mitjans de comunicació del país i la realització de publicacions periòdiques com la revista “Estàs al CAS?”.

Text: SFG

TOTES LES NOTÍCIES