La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, participa des d’aquest dilluns en el segment ministerial d’alt nivell de la Conferència de les Parts de París (COP21) del Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic. En la celebració del segment ministerial, les màximes autoritats han expressat la necessitat d’assolir un compromís ambiciós.

Els ministres dels diferents països del món exposaran aquests dies les seves respectives posicions en relació al procés de negociació i a les vies de treball per arribar a un acord. La ministra Calvó, acompanyada de l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, i del responsable de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, treballarà amb l’objectiu que es pugui arribar a un acord ambiciós, i mostrarà el ferm compromís d’Andorra sobre la matèria.

La feina del segment ministerial ha de concloure el dia 11 amb un acord universal jurídicament vinculant a l’entorn d’una visió política compartida del canvi climàtic i de les solucions de futur, ja que la mobilització dels actors ha estat sense precedents.

Els temes que centraran la feina dels ministres giren al voltant de la diferenciació de les responsabilitats, de la consideració de les circumstàncies nacionals respectives, dels mitjans d’activació, dels mecanismes de reducció de les emissions, així com de l’adaptació dels països més vulnerables. El president de la COP21, i ministre francès d’Afers Exteriors i Desenvolupament Internacional, Laurent Fabius, espera poder tenir una primera visió de l’esborrany de l’acord dimecres vinent.

Durant la participació a la COP21, a més, s’enfortiran els lligams amb els Estats membres de l’Organització Internacional de la Francofonia, participant en una trobada de treball ministerial d’alt nivell, i amb els Estats Iberoamericans, en el marc de la trobada de ministres de la xarxa d’oficines nacionals sobre el canvi climàtic (RIOCC), a la qual Andorra es podria adherir en els propers mesos.

Durant la primera jornada del segment ministerial, el president de la COP21 ha obert la sessió, acompanyat del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, de la secretària executiva del Conveni marc de Nacions unides sobre el canvi climàtic (CMNUCC), Cristina Figueres, del president del Grup d’Experts Intergovernamental sobre el Clima, Hoesung Lee, i en presència dels ministres dels Estats que formen part del CMNUCC.

Fabius ha insistit en la necessitat de tancar l’acord de París i de fixar les bases de les polítiques del conjunt dels països del planeta per la fase pre-2020 i post-2020 amb l’objectiu de limitar l’increment de les temperatures globals.

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, ha remarcat que cal que tant el sector públic com el sector privat es mobilitzin per fer front a aquest repte de la humanitat, en especial en matèria de reducció de les emissions i d’adaptació.

En el marc de la participació de la ministra Sílvia Calvó en el segment ministerial, aquesta mateixa tarda, està prevista una trobada amb el seu homòleg d’Hondures, per tractar l’interès que va mostrar aquest país en relació a l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), sota la presidència d’Andorra 2013-2015, i en relació a la trobada d’ordre tècnic que s’ha produït aquest mateix matí amb una representació de l’Observatori.

1 comentari

  1. Què feliç se li veu a la poltrona a l’exministra de Salut, que no va fer res durant tants anys pel sistema sanitari andorrà. Només estudis i més estudis, i retallades, això sí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada