Calvó exposa a la FAO la necessitat de les bones pràctiques agràries per fer front al canvi climàtic

La  ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, acompanyada del director d’Agricultura, Landry Riba, participa en la 40a sessió de la Conferència de l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) que fins aquest divendres se celebra a Roma.

En el marc d’aquesta sessió, Calvó ha mantingut una reunió bilateral amb el director general de la FAO, Graziano Da Silva qui ha proposat que Andorra estudiï la possibilitat de postular a l’obtenció del segell GIAHS. Aquesta distinció reconeix els sistemes de gestió agrícola o ramadera que puguin tenir una rellevància en l’àmbit del patrimoni agrari mundial. El sistema de cria tradicional del bestiar boví, que ja disposa d’una IGP, podria complir amb les condicions necessàries per accedir al segell.

Durant la trobada entre Calvó i Graziano Da Silva, també s’ha fet balanç del seguiment per part d’Andorra de les línies estratègiques de la FAO. En aquest sentit, la ministra ha explicat al director general de la FAO que Andorra participa en les activitats dels temes escollits per a la celebració dels Anys Internacionals amb l’organització d’accions diverses, com jornades, exposicions, tallers, i activitats per a escolars, entre d’altres.

Així mateix, Calvó ha exposat a Graziano Da Silva que Andorra s’implica de manera molt activa amb el “Mountain Partnership” on s’aborden temàtiques molt properes a la realitat del Principat, com són el canvi climàtic, el desenvolupament d’estratègies agràries de muntanya, o la gestió dels recursos hídrics, entre altres aspectes, i sobre les quals Andorra pot aportar les seves experiències, per ser un territori exclusivament muntanyós.

Abans d’aquesta reunió bilateral amb el director general de la FAO, la ministra ha intervingut davant el ple de la 40a sessió de la Conferència de l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura, on ha destacat la necessitat de desenvolupar bones pràctiques agràries per fer front al canvi climàtic. En aquest sentit, Calvó ha posat en relleu que Andorra ha desenvolupat un model d’agricultura que integra els principis de l’agroecologia, de la preservació de les zones de pastura i de conreu, de la biodiversitat, de les races adaptades a les zones de muntanya i dels hàbitats prioritaris.

En el seu discurs, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat també s’ha referit a l’aposta d’integrar a l’agricultura el concepte d’economia circular basada en una producció respectuosa amb els recursos naturals de la terra i els seus cicles de regeneració. Calvó, també ha exposat davant el ple de la FAO el projecte d’Escola Verda que s’està aplicant a les escoles d’Andorra mitjançant el qual la meitat dels alumnes del país estan implicats en aquesta iniciativa que promou el desenvolupament sostenible a través de l’educació.

Així mateix, Calvó ha recordat el compromís d’Andorra amb el Conveni de les Nacions Unides per fer front al canvi climàtic i amb l’acord de París. En aquest marc, Andorra ha desenvolupat un procés de participació pública per definir la política a seguir en aquest aspecte, i a través del qual s’han definit 94 accions relacionades amb l’agricultura, l’energia, els riscos naturals, la biodiversitat, i la salut, entre d’altres. En aquest sentit, la ministra ha afegit, que el conjunt d’aquestes accions s’acompanyen de les eines reglamentàries pertinents, amb la voluntat d’assolir, l’any 2030, els objectius de desenvolupament sostenible establert per les Nacions Unides.

TOTES LES NOTÍCIES