Calvó destaca la “qualitat” dins el “procés de millora continuada” de la raça bruna

La  raça bruna d’Andorra té qualitat. “Estem en un procés de millora continuada però tenint una raça de qualitat”, ha valorat aquest dijous la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, durant l’entrega de premis de la Fira Concurs de mascles d’aquesta raça, que s’ha celebrat a l’assecador de la Borda Mateu d’Andorra la Vella. Calvó ha expressat la seva satisfacció per “celebrar aquesta sisena edició tant del concurs com de la subhasta, perquè això vol dir que és un projecte molt consolidat i que els exemplars de la categoria de concurs demostren que la selecció va a millor”.

La ministra Calvó ha visitat aquest dijous la Fira Concurs de mascles de raça bruna, on ha valorat la “qualitat” dels bovins del país i on ha constatat “l’interès dels ramaders de seguir apostant per comprar toros i millorar la raça”. El director d’Agricultura, Landry Riba, ha coincidit amb la ministra a l’hora de valorar de manera “positiva” l’esdeveniment, “per la qualitat dels exemplars que s’han presentat a concurs i perquè arriben animals que s’havien subhastat en edicions anteriors, i això vol dir que tenen un recorregut perquè funcionen”.

Enguany es presentaven set exemplars a concurs, dos menys que l’edició anterior, i es subhastaven cinc anolls, un més que l’any passat. Pel més car, que sortia amb un preu de 2.000 euros, s’han pagat 3.150 euros. La resta han oscil·lat entre els 2.300 i els 2.550 euros.

Calvó, que va participar en el comitè de selecció dels animals, ha apuntat algunes de les millores que es volen assolir, com per exemple ampliar i detallar la genealogia dels animals, o puntejar les mares de cria, per tenir cada cop més dades i que permetin millorar la raça.

Des del Departament apunten que la raça bruna està en fase d’estabilitat: “difícilment pot créixer en nombre d’exemplars, per això ara anem a guanyar qualitat perquè ja no podem guanyar gaire més en quantitat”. La millora racial passa, entre d’altres, perquè els animals tinguin les potes amb les millors condicions per a la muntanya. I de la part administrativa, per intentar identificar el pare i la mare i fins i tot els ascendents de l’exemplar, per obtenir informació útil.

La cabana bovina andorrana de raça bruna la conformen unes 1.200 mares, 900 vedells l’any i entre 50 i 60 toros en actiu a les explotacions. Els toros els acostumen a comprar els ramaders d’Andorra, però expliquen des del Departament que algun ramader de Praga s’ha interessat per la raça i ha adquirit algun exemplar.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES