El Servei Meteorològic d’Andorra ha organitzat, aquest dijous, l’acte de celebració del Dia Mundial de la meteorologia, que ha tingut lloc al Museu de l’electricitat de FEDA, sota el lema “A punt per al temps, llestos per al clima”. Amb motiu d’aquesta celebració, ha tingut lloc també la primera trobada de la Xarxa d’Observadors Meteorològics Voluntaris d’Andorra, que es va impulsar fa un any.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha obert l’acte amb un discurs en què ha posat de manifest la importància de comptar amb informació i prediccions dels serveis meteorològics per protegir la població dels riscos per fenòmens meteorològics extrems, que estan augmentant amb el canvi climàtic.

Calvó ha reconegut la tasca del Servei Meteorològic Nacional, i ha recordat que amb el projecte de llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic es dona rang legal per primera vegada a aquest servei. Així, l’objectiu és donar continuïtat i potenciar les tasques que ja assumeix el servei, i en aquest sentit, ja s’està treballant en la modernització de la Xarxa d’Estacions meteorològiques i amb el sistema de concentració nacional i comunicació d’aquestes dades cap als servidors de Météo France, i d’altres serveis col·laboradors. En aquest sentit, la ministra ha explicat que s’està treballant per ampliar els contactes amb altres serveis similars estrangers, i que es continua col·laborant en projectes d’àmbit internacional i transfronterers, així com amb entitats del país, com són l’Institut d’Estudis Andorrans o l’Observatori de Sostenibilitat d’Andorra.

L’acte de celebració del Dia mundial de la meteorologia ha comptat també amb una presentació del cap de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, dels pòsters de l’Atles internacional de núvols de l’Organització Mundial de la Meteorologia traduït al català pel Servei Meteorològic Nacional. A més, el presentador de l’espai del temps a Ràdio i Televisió d’Andorra, Josep Tomàs, ha ofert una conferència sobre la importància de les observacions del temps per als predictors.

Posteriorment, s’ha dut a terme la primera trobada de la Xarxa d’Observadors Meteorològics Voluntaris d’Andorra, que es va impulsar l’any passat i que durant aquest any ja ha mantingut contactes i ha compartit informació d’observacions meteorològiques.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada