Calvó destaca el paper de l’agricultura andorrana en la preservació del medi natural

calvo-cop13

La  ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha participat en el segment ministerial de la conferència de les parts COP13 del Conveni de la Diversitat Biològica que se celebra a Cancún, Mèxic. La trobada ha reunit prop de 10.000 participants, entre representants dels 196 països membres, observadors, i organitzacions internacionals, que han negociat acords i han adquirit compromisos per donar impuls a la conservació i l’ús sostenible de la biodiversitat. El segment al qual han participat ministres responsables de medi ambient, d’agricultura i de turisme, ha acabat amb l’adopció per part dels representants de les parts de la declaració de Cancún sobre la integració de la conservació i de l´ús sostenible de la biodiversitat pel benestar.

Durant la taula rodona d’agricultura, la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, ha exposat els compromisos en matèria mediambiental recollits en l’Estratègia Nacional de la Biodiversitat d’Andorra que va ser aprovada pel Govern el passat 19 d’octubre. La ministra ha recordat que aquesta estratègia s’alinea amb els documents de referència en el context regional pròxim del Pirineu, el Pla Estratègic Europeu, el Conveni de diversitat biològica i les metes d’Aichi i que està també en consonància amb les estratègies de país impulsades pel Ministeri com són les relacionades amb la protecció del paisatge o en matèria de lluita contra el canvi climàtic. Les diferents parts han debatut i han intercanviat experiències al voltant de la integració de la conservació i l’ús sostenible de la biodiversitat en sectors com l’agricultura, els boscos, el turisme i la pesca.

En aquest sentit, Sílvia Calvó també ha posat en relleu que el Govern està redactant la futura llei de preservació del medi natural, la biodiversitat i el paisatge, un text que recollirà els principis i les obligacions del Conveni de diversitat biològica que a Andorra va entrar en vigor el 5 de maig del 2015.

En referència a l’agricultura, la ministra n’ha explicat les seves característiques principals. Ha explicat que aquesta és integrada i manté un model de cria de races adaptades a la muntanya, el que afavoreix la protecció dels sols i el manteniment dels hàbitats.

Sílvia Calvó també s’ha referit a les microproduccions del Principat i ha destacat la recent creació de la marca col·lectiva que agrupa la seva promoció i comercialització en un circuit de proximitat entre productors i consumidors que permet un model de consum quilòmetre zero. La ministra també ha ressaltat que la llei d’agricultura integra molts dels principis del Conveni que fan referència a la relació entre agricultura i biodiversitat, especialment perquè preveu incentius per a les pràctiques agroecològiques de foment de la biodiversitat, la protecció dels hàbitats prioritaris i la regulació estricta de l’ús de productes que puguin afectar negativament a les espècies, particularment les relacions entre fitosanitaris i pol·linitzadors.

Durant la seva estada a Cancún, Calvo ha mantingut una reunió amb la secretària general del Conveni de Ramsar sobre les zones humides, Marta Rojas-Urrego,. En la trobada, s’han tractat els avenços internacionals en l’estratègia per la preservació de les zones humides, en aquest sentit Calvó ha recordat a Rojas-Urrego que Andorra té inscrit un 14% del seu territori amb aquesta especificitat, esdevenint un dels països capdavanters en aquesta matèria. La ministra i la secretària general han acordat explorar diverses línies de treball per poder compartir durant la conferència següent de les parts del Conveni prevista pel 2018.

La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat també s’ha reunit amb la secretària d’Estat encarregada de la biodiversitat de França, Barbara Pompili, amb la qual han pogut compartir i intercanviar projectes d’interès comú. Calvó i Pompili han celebrat l’alineació dels dos països i la seva implicació en temes de canvi climàtic i biodiversitat.

Des de l’entrada en vigor del Conveni sobre la Diversitat Biològica, al desembre de 1993, la COP ha celebrat 12 reunions ordinàries i ha adoptat 367 decisions. L’aplicació del Conveni va entrar en vigor a Andorra el 2015.

(Foto: SFGA)

TOTES LES NOTÍCIES