Calvó destaca a la COP25 l’aposta d’Andorra per aconseguir la neutralitat climàtica

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha participat aquest dimarts al segment d’alt nivell ministerial que ha tingut lloc al plenari de la 25a conferència d’Estats Membres del Conveni Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP25) que té lloc a Madrid sota la presidència de Xile. Durant el seu discurs, Calvó ha posat en relleu que Andorra és conscient del repte que representa l’emergència climàtica i per això el Govern aposta per revisar a l’alça els compromisos internacionals contrets per tal d’assolir la neutralitat climàtica l’any 2050.

Ha apuntat que l’Executiu està actualitzant l’estratègia nacional de l’energia amb l’objectiu d’assolir aquesta fita. Calvó ha reconegut que per aconseguir la neutralitat de carbó de cara al 2050 és necessari impulsar polítiques governamentals realistes i ambicioses, amb un importat lideratge empresarial i també de la mà del canvi dels hàbits dels ciutadans.

La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha refermat el compris d’Andorra en la lluita contra el canvi climàtic i ha desgranat el marc legal necessari que té el país per assolir els compromisos internacionals fruits de l’Acord de París i que marquen limitar a 1,5 graus l’augment global de la temperatura. Així ha exposat que el Consell General va aprovar per unanimitat la Llei de Transició Energètica i Canvi Climàtic. Entre altres ítems, Calvó ha destacat que el text normatiu ha d’establir que a partir de l’1 de gener del 2020 tots els edificis de nova construcció hauran de ser dissenyats i construïts per tenir un consum d’energia quasi nul. Tot plegat, amb l’objectiu d’aconseguir una major resiliència enfront del canvi climàtic.

Calvó també ha destacat que actualment hi ha a tràmit parlamentari una proposta d’acord de reconeixement de la crisi climàtica i declaració de l’estat d’emergència impulsada per a la societat civil. En el text, que ha incorporat les propostes dels joves, encomana al Govern adoptar mesures concretes en relació educació, l’aigua, la mobilitat sostenible i impulsar ciutats sostenibles.

En aquesta línia d’aposta de lluita contra el canvi climàtic i de multilateralisme, Andorra ha volgut restaurar, després de 10 anys d’absència, la reunió de ministres de Medi Ambient en el marc de la Cimera Iberoamericana 2020 que acollirà el país. Un repte que, en paraules de Calvó, “permetrà multiplicar les nostres accions i afegir compromís en l’emergència climàtica”.

Trobades bilaterals amb Brasil i Cuba

En el marc de la COP25, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha aprofitat per mantenir diverses reunions bilaterals amb els seus homòlegs amb l’objectiu d’avançar en les reunions preparatòries de cara a la ministerial de la Cimera que pretén tornar a posar al centre del debat la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. D’aquesta manera, aquest dimarts al matí s’ha trobat amb el vicepresident primer de Ciència, Tecnologia i Medi Ambient de Cuba, José Fidel Santana i aquest passat dilluns ho va fer amb el seu homòleg de Brasil, Ricardo de Aquino Salles.

Participació en diversos Side Events

Aquesta tarda, el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha participat al panell d’alt nivell del Side Event que porta com a títol ‘Driving adaptation in mountains through community- and ecosystem-based innovations’ que ha organitzar el Mountain Partnership.

Previst per aquest proper dimecres, la ministra obrirà el Side Event que ha co-organitzat el Govern d’Andorra amb els Govern de Georgia i Jamaica amb el suport del Mountain Partnership que porta com a títol ‘Building resilience of mountain communities: data and science for policy action’.

Finalment, aquest proper dijous el secretari d’Estat participarà al Side Event que porta com a títol ‘El rol de los gobiernos locales en el fomento de Edificaciones de Energia Casi Nula’.

TOTES LES NOTÍCIES