Calvó destaca a la COP23 la futura llei de transició energètica que vol reduir les emissions

La  ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha participat aquest dijous en el segment d’alt nivell de la 23a reunió de la Conferència de les Parts del Conveni marc de Nacions Unides sobre el canvi climàtic, a Bonn, Alemanya.

En la seva intervenció, la ministra ha remarcat el compromís d’Andorra per afavorir la reducció de les emissions, i ha parlat concretament del projecte de llei de transició energètica i lluita contra els efectes del canvi climàtic en què s’està treballant. Calvó ha indicat que aquesta normativa crearà mecanismes i mesures per catalitzar la transició, a l’entorn de la mobilitat sostenible, la reducció de la intensitat energètica global, la reducció de les emissions i l’estalvi de l’energia en la construcció, entre d’altres.

La ministra ha incidit en la necessitat global d’incrementar els esforços amb la participació de tots els estats, i ha volgut deixar clar que tot i la seva dimensió, Andorra té un ferm compromís amb la reducció de les emissions per limitar l’augment de la temperatura per sota dels 2 graus i acostar-se el màxim possible a 1,5 graus. A més, Calvó s’ha mostrat convençuda que la lluita contra el canvi climàtic pot convertir-se en una oportunitat per innovar i millorar la qualitat de vida, convertint-se en una font de prosperitat per a la societat.

La ministra també ha aprofitat la seva intervenció per felicitar el copríncep d’Andorra i president de la República Francesa, Emmanuel Macron, per la iniciativa que permetrà al proper desembre, la celebració d’una cimera climàtica mundial a París.

En el marc de la participació a la COP23, la ministra ha participat en una reunió bilateral amb el comissari europeu d’Acció pel clima i l’energia, Miguel Arias Cañete. En la trobada han tractat sobre les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea que està duent a terme Andorra, i han conversat també d’altres aspectes relacionats amb l’agricultura.

D’altra banda, donant continuïtat a la participació d’ahir a la trobada ministerial d’alt nivell de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF), avui la ministra Calvó ha explicat en una entrevista les expectatives que es tenien des d’Andorra en relació a la COP23. També ha parlat de com les activitats de la Francofonia a les Conferències de les Parts permeten als membres disposar de més i millors eines per afrontar els reptes de les negociacions.

En paral·lel, la delegació andorrana ha participat a la trobada d’intercanvi relacionada amb el Compromís de Ginebra relatiu als drets humans en l’acció climàtica. En la trobada, es convidava a debatre als signataris del Compromís sobre les possibles accions que es podrien dur a terme per a una millor implementació dels drets humans en l’acció climàtica, i sobre quins aspectes podrien ser considerats com a dret humà en el context del canvi.

La delegació andorrana ha fet aportacions en relació al fet que s’hauria d’integrar el reconeixement dels drets humans en el context del canvi climàtic, el dret a la informació i la transparència, la qualitat de vida i del medi ambient, l’energia assequible i baixa en carboni i que aquests drets haurien de ser aplicables no només a la generació present sinó també a les generacions futures. La resta de participants han incidit, entre d’altres, sobre el dret a l’adaptació als efectes del canvi climàtic i al concepte de resiliència.

Andorra es va afegir al Compromís de Ginebra el 2015. Aquesta és una iniciativa voluntària i no vinculant jurídicament, i és una declaració d’intencions que té per objectiu reconèixer la injustícia a la qual estan confrontades les poblacions més pobres i vulnerables que pateixen de forma desproporcionada els efectes del canvi climàtic. A més vol incloure la perspectiva dels drets humans en l’acció climàtica de la COP21 i intercanviar bones pràctiques i coneixement entre experts nacionals i internacionals sobre drets humans i canvi climàtic.

D’altra banda, i en el marc d’aquest compromís amb el medi ambient, Andorra ha compensat el conjunt d’emissions de la participació de la seva delegació a la Conferència de les Parts mitjançant la compra de crèdits carboni.

TOTES LES NOTÍCIES