Calvó defensa les sinergies transfrontereres a la Jornada d’Economia Circular

La  ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha inaugurat aquest matí, la 1a Jornada Internacional Economia Circular que avui s’ha celebrat a Andorra. La trobada que ha aplegat 180 professionals relacionats amb la gestió dels residus i del medi ambient procedents d’Andorra i dels països veïns.

La jornada ha estat organitzada per l’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (AGREDA), amb el suport del Govern i del Gremi de Recuperació de Catalunya.

Al llarg del matí, s’han celebrat diferents conferències i taules rodones amb la participació de diversos experts de la gestió dels residus i de l’economia circular, entre ells, Anabel Rodríguez, directora executiva de la Fundació per a l’Economia Circular; François-Michel Lambert, president de l’Institut Francès per a l’Economia Circular; Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya; Dirk Glaesser, director del Programa de Desenvolupament Sostenible en el Turisme, i Marc Rossell, director del departament de Medi Ambient del Govern.

En el seu discurs inaugural, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó ha defensat les sinergies transfrontereres com les plantejades per l’economia circular per trobar solucions a les diferents temàtiques ambientals que planteja la societat actual. En aquest sentit, Calvó ha dit que les peculiaritats poblacionals d’Andorra impedeixen tancar al Principat el cicle de l’economia circular, i que en cal fer la part corresponent, per tal que Andorra es pugui integrar en l’economia circular mundial. Segons Calvó, és en l’àmbit dels residus on Andorra ho aconseguirà abans.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat també ha manifestat que és clau arribar a desacoblar el consum de recursos naturals i el creixement econòmic, vetllant per que el desenvolupament sigui realment sostenible, i que per aconseguir-ho, una de les vies a desenvolupar és l’augment de la circularitat dels materials a través de tot el cicle de vida dels productes.

Sílvia Calvó també ha reiterat davant el nombrós públic assistent a aquesta jornada, l’aposta decidida del Govern per la millora de la sostenibilitat a la qual també s’hi suma el teixit empresarial i s’involucra la societat en general. En aquest sentit, ha recordat que el conjunt de les mesures que s’han adoptat en la darrera revisió del Pla Nacional de Residus d’Andorra, pel període 2017-2020, s’integren perfectament en els preceptes de l’economia circular. Aquest és el cas per a l’àmbit de la prevenció, on 10 de les 21 accions previstes, van encaminades a fomentar la prevenció, impulsant iniciatives principalment en els eixos del malbaratament alimentari, la gestió de la matèria orgànica, el paper, el plàstic i els embalatges. En aquest sentit, la ministra ha recordat que un dels projectes que el Govern està treballant és el foment de les bosses reutilitzables en front de les bosses d’un sol ús, un projecte que es va iniciar al 2012, i per al qual, segons Calvó, Andorra ha volgut ser ambiciosa amb l’aprovació, el passat mes de maig, del nou reglament que prohibeix les bosses de plàstic d’un sol ús i  prioritza la utilització de les bosses reutilitzables.

Sílvia Calvó també ha posat èmfasi en el treball conjunt entre el ministeri de Medi Ambient i administracions dels  països veïns  i associacions, en un projecte transfronterer i d’economia circular, en l’àmbit de la valorització de residus tèxtils. Finalment, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, s’ha referit a la necessitat que tota la societat i en especial els consumidors estiguin involucrats, en tot el que fa referència  a la sostenibilitat i l’optimització dels recursos mitjançant la sensibilització i l’educació sobre el consum i les maneres de vida sostenibles. En aquest sentit, ha esmentat l’aposta pel projecte Escola Verda, que actualment involucra més de 5.500 alumnes, un 50,8% dels escolars, repartits entre tots els nivells acadèmics i els 3 sistemes educatius del Principat.

Foto: SFG