Calvó anuncia que el Govern treballa en un projecte de llei per potenciar l’economia circular

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha participat aquest dimarts al matí en la primera jornada d’economia circular organitzada conjuntament pel Govern i la CEA. La trobada té com a objectiu poder trobar oportunitats pel sector privat i aportar idees per a la implementació del model d’economia circular a Andorra. A la trobada també hi ha assistit el president de la CEA, Gerard Cadena, el president d’AGREDA, Miquel Àngel Armengol, i el president de l’Institut de l’economia circular de França, François-Michel Lambert.

En les paraules d’obertura, Calvó ha destacat que “la gestió racional dels residus, la transició energètica o el canvi climàtic ens porten a una evolució substancial del model d’economia lineal que ha demostrat ser insostenible a llarg termini”. Per això ha posat en relleu que cal caminar cap a un sistema de bucles més o menys llargs segons si reutilitzem el producte, l’actualitzem, el reparem o el reciclem.

En aquest sentit, la ministra ha ressaltat que l’economia circular és part de la solució global que ens ha de permetre avançar cap a la implementació de l’agenda 2030 i l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible. Seguint la línia duta a terme fins el dia d’avui, Calvó ha avançat que el Ministeri ja treballa per tirar endavant un projecte de llei de l’economia circular.

La titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha destacat que el futur text ha d’incorporar les reflexions i les expectatives de la societat andorrana, però també del sector empresarial amb la idea que reculli les eines suficients perquè aquest nou model econòmic “representi una oportunitat per a les empreses del país”. A més, també ha explicat que el projecte de llei estarà consensuat tant amb el sector privat com amb els ciutadans del país. Per això, es farà un procés participatiu que es durà a terme conjuntament amb la secretaria d’Estat de Participació Ciutadana i Igualtat.

Calvó ha recordat que la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, aprovada el 2018, ja recull, en l’article 52, la necessitat d’impulsar i treballar per l’economia circular. El text legal apunta que el nou Pla Nacional de Residus ha d’incorporar i fonamentar l’economia circular i per això s’ha compromès a incorporar-ho. Finalment ha afegit que el Govern serà exemplar en la contractació pública i en l’elaboració de noves estratègies.

La jornada ha comptat amb tres ponències diferents en les quals s’ha pogut explicar i acostar als actors andorrans les experiències de l’economia circular a França, així com també la visió del sector empresarial del país sobre les oportunitats que presenta aquest nou model econòmic.