Calçotada popular el diumenge 5 de març a la plaça del Poble d’Andorra la Vella

Una de les calçotades populars celebrades a la plaça del Poble (AndorraCapital)
Una de les calçotades populars celebrades a la plaça del Poble (AndorraCapital)

Aquest diumenge, 5 de març, al migdia, torna la calçotada popular a la Plaça del Poble, un dels actes que s’emmarca en l’agermanament entre Andorra la Vella i Valls iniciat l’any 1967. Per a la jornada, els membres de la Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls, amb la col·laboració dels Escudellaires d’Andorra la Vella, prepararan des de primera hora del matí unes 6.000 unitats de calçots (600 racions) que es començaran a repartir a partir de les 13 hores.

Les racions de calçots que es degustaran tenen el distintiu d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls i aniran acompanyades amb una terrina de la típica salsa, un pam de botifarra sense gluten ni lactosa, una llesca de pa, vins DO Tarragona i un pitet commemoratiu de la jornada. Els tiquets per a participar en la calçotada es vendran a un preu de 8 euros i ja es poden adquirir de manera anticipada (amb pagament en efectiu) al Centre Cultural la Llacuna entre les 8 i les 15.30 hores.

A la diada, que es reprèn després d’un parèntesi de 2 anys a causa de la pandèmia, també participarà una delegació de l’ajuntament de Valls, encapçalada per la seva alcaldessa, Dolors Farré, i el regidor de Comerç i Turisme, Òscar Peris.

Els actes d’agermanament entre Andorra la Vella i Valls inclouen un intercanvi gastronòmic entre les dues localitats. Així, de manera rotatòria, un any la parròquia acull la calçotada i el següent, la ciutat tarragonina una escudellada a càrrec de la Confraria d’Escudellaires d’Andorra la Vella.

La relació entre la parròquia i Valls va començar a mitjans dels anys 60 arran de l’interès dels sectors gastronòmics i de l’hoteleria per a promocionar-se i establir intercanvis. El 1967 es va signar el protocol d’agermanament entre les dues ciutats i Pere Canturri i Joan Sasplugas, en representació del Comú d’Andorra la Vella, i Romà Galimany, alcalde de Valls en aquell moment, van subscriure un acord que avui es manté molt viu.

En els darrers anys, de fet, s’han dut a terme diverses activitats populars per a celebrar la bona relació entre les dues localitats. En aquest sentit, la plaça Príncep Benlloch és plaça castellera des de l’agost del 2019, quan la Colla Jove dels Xiquets de Valls va carregar i descarregar un 3 de 9 amb folre, el primer castell de 9 de la història a Andorra. I des d’aquest estiu, a més, i per a commemorar els 55 anys de l’agermanament, la plaça del Poble llueix l’escultura Homenatge als castellers, de l’artista català Antoni Llena.

TOTES LES NOTÍCIES