cadisSuperfície: 12,10 km2

Població: Al voltant dels 125.000 habitants. Gentilici: gadità

Etimologia: La ciutat de Cadis va ser fundada amb el nom de Gadir, que significa fortalessa, recinte emmurallat.

Clima: El clima a Cadis és el típic mediterrani influenciat per l’Atlàntic. La temperatura mitjana anual és de 18 graus. A l’agost s’enregistren temperatures que ronden els 28 graus; mentre que a l’hivern les temperatures més fredes són de 10 graus, com a mitjana.

Cuina: La gastronomia típica de Cadis inclou guisats i postres típiques ‘pestiños’, el pa de Cadis… Destaquen el ‘pescaíto frito’, els mariscs, la truita de ‘camarones’…

Carnaval: El carnaval de Cadis és un dels més importants i està declarat festa d’interès turístic internacional. Les populars ‘chirigotas’ són colles de carnaval que composen cançons especials amb la ironia i el sarcasme com a protagonistes.

Pàgina web: www.cadizturismo.com

La ciutat de Cadis és l’assentament fenici més antic d’Occident. Això ho demos¬tren les diverses restes arqueològiques que demostren que els fenicis van ocupar Cadis, aleshores anomenada Gadir, nom que va mantenir fins al segle IX aC. Posteriorment, l’emplaçament va passar a mans dels cartaginesos i també dels romans, que la van batejar amb el nom de Gades.

El segle XVIII va ser l’època de màxim esplendor de Cadis, per l’activitat del seu port que generaven les colònies americanes. A Cadis, concretament a les Corts de Cadis es va elaborar la Primera Constitució Espanyola, que es va promulgar el 1812. El Teatro del Campo del Sur és un dels vestigis romans més importants a Cadis. La Cadis medieval està formada per un entramat de carrerons estrets, a sobre dels quals trobem la Catedral Nova. Ca¬dis és una ciutat fortificada. Especialment els baluards que s’hi van construir van ser posteriors a l’assalt de l’esquadra anglo-holandesa a les ordres del Comte Es¬sex. És el cas del baluard de Candelaria, los Mártires, Santiago i el Castell de San Sebastian.

Del segle XVIII, el de màxim esplendor de la ciutat, podem esmentar grans mansions, com la Casa del Almirante, Las Cadenas, el palau dels marquesos de Reaño. Aquest últim amb la popular Torre de Tavira, un dels miradors més impressionants de Cadis. Testimonis de l’època romàntica són, principalment, el palau de la família Mora, situat en la Calle Ancha; i també l’antic edifici de l’Aduana de Carles III, que avui dia acull la Diputació Provincial.

Diversos museus d’interès podem tro¬bar a la capital gaditana, com el Museu Provincial, amb seccions importants de Belles Arts i d’Arqueologia; el Museu Catedralici, el Museu Històric Muni¬cipal i també la Casa Museu al palau romàntic de la família Mora.

Cadis és un lloc, per divertir-se, amb les seves platges i les populars “tapes”, del Barrio de la Viña o el Barrio del Pópulo.

Per Redacció El Tot Granollers / AMIC – Redacció

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada