Cadena veu en l’evolució del CTESC “una bona guia” per al nou Consell Econòmic i Social

Gerard Cadena i lluís franco

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, veu en la trajectòria del Consell del Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) “una bona guia” per a l’evolució futura del Consell Econòmic i Social que tot just s’acaba de posar en marxa a Andorra. Així ho ha valorat després de la visita que una delegació de la CEA ha fet aquest dilluns al matí a la seu del CTESC, a Barcelona.

Cadena s’ha reunit amb el president del CTESC, Lluís Franco, que ha explicat als representants de la patronal andorrana el funcionament de l’organisme que, com en el cas d’Andorra, té un paper consultiu i emet dictàmens preceptius però no vinculants sobre totes les qüestions que tenen un impacte econòmic i social. El CTESC va néixer el 2002 i durant els primers anys el govern de la Generalitat de Catalunya en va formar part. Des de fa més d’una dècada que l’organisme aplega exclusivament les organitzacions patronals i sindicals, i altres agents socials i econòmics.

Aquesta és, segons Cadena, “l’evolució natural que hauria de tenir” el Consell Econòmic i Social que tot just s’acaba de crear a Andorra. “Potser és normal que el Govern hi sigui present en un primer temps, mentre el Consell Econòmic i Social comença a caminar, entenent que ha d’assumir un rol de coordinador, però amb el temps, el més lògic seria que l’organisme acabi representant únicament els agents econòmics i socials”, ha declarat el president de la patronal en sortir de la reunió.

La secretària de la Junta Directiva de la CEA, Elena Redondo, i el director gerent de la patronal, Iago Andreu, han acompanyat Cadena durant la reunió, en la qual també han participat la secretària executiva del CTESC, Teresita Itoiz, i dos dels sis representants de la patronal de la Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) al CTESC, Moisès Bonal i Àngel Hermosilla.

Negociació col·lectiva

Una de les qüestions que la CEA considera prioritària, pel que fa a les matèries sobre les quals el Consell Econòmic i Social ha de deliberar, és el desenvolupament de la legislació laboral sobre la negociació col·lectiva. Algunes associacions sectorials adherides a la patronal estan interessades a poder desenvolupar convenis d’empresa i convenis sectorials, però en aquests moments no disposen d’un marc normatiu clar.

Per tal de conèixer de primera mà el desenvolupament d’aquesta qüestió a Catalunya, la delegació de la CEA s’ha reunit aquest migdia amb la directora de relacions laborals i negociació col·lectiva de PIMEC, Elena de la Campa, a la seu de la patronal catalana de la micro, petita i mitjana empresa. “L’experiència de PIMEC en la negociació col·lectiva i en la implementació de convenis sectorials és un actiu que hem de saber aprofitar a l’hora d’ajudar les nostres empreses a negociar els seus convenis d’empresa, i les nostres associacions a l’hora de negociar els seus convenis sectorials”, ha valorat Cadena en acabar la trobada.

TOTES LES NOTÍCIES