Cabell verge o tenyit? Dóna-li les cures que realment necessita

Quan sotmetem al cabell a un procés de coloració, aquest es modifica tant a nivell intern com extern. Per això, les necessitats que té a l’hora de cuidar-ho són diferents de les d’un cabell verge. En aquesta entrada t’explicarem les diferències i t’oferirem algunes propostes.

Què succeeix exactament dins del cabell quan li apliquem color? Com ens explica Alberto Jesús Arévalo, de la signatura Schwarzkopf Professional, “la cutícula es dilata mitjançant un agent alcalí. Després, mitjançant l’activació del peròxid d’hidrogen (aigua oxigenada) es produeix l’aclariment de la melanina natural i el desenvolupament dels pigments de color, donant com a resultat la tonalitat final”.

Una anotació: la cutícula és la capa més externa del cabell i està formada per cèl·lules mortes queratinitzades, col·locades en forma d’escates.

Cabell verge

Diem cabell verge a aquell que no ha estat sotmès a cap procés d’alteració de la seva estructura i color naturals. En aquest cas, l’important és utilitzar productes que “protegeixin, hidratin i previnguin la deterioració capil·lar soferta per les agressions dels agents externs als quals està sotmès”, tal com assenyala Xevi Jubany, de KIN Cosmetics. Els millors ingredients per a proporcionar aquestes cures essencials són els olis naturals, el col·lagen i la queratina, entre altres.

Luis Pérez, de System Professional, també destaca la importància de tenir en compte la tipologia del cabell verge a l’hora de determinar quins ingredients o productes són els que més li convenen. “Un cabell fort necessita suavitat i elasticitat, mentre que un cabell fi necessita enfortir i aportar cos. Per tant, l’ideal és un bon xampú adequat a cada tipus de cabell i, com a mínim, un condicionador/tractament que aporti beneficis extra al cabell. Si ens trobem davant un cabell fi o afeblit, per exemple, és convenient usar tractaments amb queratina hidrolitzada per a reforçar-lo i fer-ho més estable”.

Algunes propostes

Kinessences Detox Smoothie, de KIN Cosmetics. Un tractament antioxidant ultra concentrat que revitalitza el cabell i el cuir cabellut. Actua gràcies a l’acció de 5 fruites naturals (dàtil, goji, groseller negre, guaiaba i quadong), molt riques en agents antioxidants, vitamina E i propietats ultra protectores.

Bc Hyaluronic BB Hydra Pearl, d’Schwarzkopf Professional. Un tractament lleuger d’hidratació amb dues textures, que no necessita aclarit. Proporciona múltiples beneficis: condicionament lleuger, equilibra el contingut d’hidratació natural del cabell, restaura i agrega lluentor, millora la força i l’elasticitat, i ajuda a protegir del mal produït per les eines de calor.

Esprai Capil·lar Inessence, de System Professional. Aquesta línia de cura capil·lar uneix l’energia de la naturalesa amb el poder de la ciència. En concret, l’Esprai Capil·lar compta amb un 96% d’ingredients d’origen natural, sense sulfats, silicones ni parabens. Elimina les impureses del medi ambient i protegeix contra els raigs UV.

Xampú Botanique Reparació Intensiva, de TRESemmé. Conté oli de macadàmia, conegut pels seus efectes nutritius i condicionadors, i proteïna de blat, que ajuda a controlar la pèrdua d’hidratació natural i evita el trencament de la fibra capil·lar.

Cabell tenyit

Sempre que s’utilitzi una coloració de qualitat, i com explica Luis Pérez, “el color no danya el cabell, però aquest cabell necessita cures per a reforçar la lluentor, mantenir el to i neutralitzar els efectes dels ingredients del color, especialment si s’ha transformat fortament (passar de fosc a clar, descoloracions, etc.)”.

Els especialistes també recomanen anar amb compte de no tornar a usar color permanent sobre cabells ja acolorits anteriorment. Jesús Arévalo explica que “des de Schwarzkopf Professional, recomanem usar la combinació de color permanent en el re-creixement del cabell natural i color demi-permanent (bany de color) o coloració semi-permanent (coloracions directes), des de la meitat del cabell fins a les puntes. D’aquesta manera obtindrem una durabilitat i qualitat del cabell que no és possible si en cadascuna de les aplicacions de color s’aplica tint oxidatiu en les puntes”.

La gran innovació dels últims anys en el camp de la coloració professional, i que has de conèixer, són els sistemes PLEX. El que fan és unir i reforçar els enllaços interns del cabell, mentre s’aplica la coloració, fent que la fibra capil·lar estigui més forta i resistent.

A l’hora de cuidar un cabell tenyit, Xevi Jubany assenyala que “el tractament seleccionat sempre haurà de ser ric, sobretot, en agents antioxidants i és important que porti algun filtre UV. Alguns actius importants són els extractes de fruits vermells i la vitamina E, sumats a altres actius que aportin a la fibra capil·lar hidratació, nutrició i lluentor”.

Algunes propostes

Color Save Shampoo, de System Professional. Aquesta línia està dissenyada per a reparar i realçar el cabell tenyit, a més de proporcionar una lluentor duradora. El xampú també protegeix l’estructura de queratina del cabell, reduint els radicals lliures presents en l’aigua de l’aixeta.

Kinactif Color Sealer, de KIN Cosmetics. Un tractament àcid-segellador que prolonga la durabilitat del color dels cabells tenyits, potència la lluentor i protegeix dels factors ambientals. El còctel de la seva fórmula es compon d’actius naturals, vitamines i proteïnes.

Bc Color Freeze UV Filter, d’Schwarzkopf Professional. Un sèrum lleuger que millora la manejabilitat i potència la intensitat de la lluentor en el cabell tenyit o amb metxes. Aporta lluentor a l’instant, a més de nodrir i reduir l’encrespament. També protegeix contra l’esvaïment del color i el mal produït per planxes i assecadors.

Xampú cuidat a la Granada, de Klorane. Aquest xampú de tractament, ric en tanins de Granada i en agents reparadors, i formulat sense sulfats, captura i fixa el color al mateix temps que repara la superfície del cabell. Recupera la seva suavitat i lluentor, alhora que reaviva el color i el torna més lluminós