Burgos

burgosSuperfície

107 km2

Població

Uns 180.000 habitants.

Ubicació

La ciutat de Burgos és la capital de la província del mateix nom i es troba en la comunitat de Castella i Lleó Origen del nom

Hi ha diferents versions sobre l’origen del nom de Burgos, tot i que majoritàriament es creu que procedeix de ‘burgus’, que a la vegada deriva del grec ‘pyrgos’, que significa torre.

Sembla que es faria referència a dues torres de vigilància que s’alçaven a prop del castell.

Clima

El clima de la zona és mediterrani continentalitzat. L’estiu és suau i sec; mentre que els hiverns són força freds, amb temperatures que de vegades són inferiors als 0 graus. L’època de pluges és a la primavera.

Cuina

Burgos és una ciutat on es menja bé. D’entre els productes típics, hem de destacar la ‘morcilla’ i el formatge de Burgos. De plats, podem mencionar el xai rostit, la sopa burgalesa o les mongetes blanques. Menció a part mereix el plat conegut com a ‘olla podrida’ potser el més típic de la zona, que vindria a ser com una escudella ben consistent amb mongeta blanca i productes del porc. El formatge de Burgos amb mel són unes de les postres típiques.

Burgos és una ciutat amb un ric passat històric i això es reflexa en la gran quantitat de testimonis arquitectònics, places i vials d’interès que hi trobem. És una ciutat monumental. La seva importància com a ciutat es remunta a l’època romana, època durant la qual hi havia diverses rutes que passaven per la zona. A l’Edat Mitjana va ser un punt estratègic del comerç de Castella.

La Catedral de Burgos és el monument arquitectònic més espectacular i de més importància de la ciutat. Iniciat durant el segle XIII va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 1984 i és un dels exemples més importants de l’art gòtic de la península. Es creu que els primers mestres que la van començar a construir coneixien l’arquitectura francesa, per les similituds amb grans catedrals franceses, com la Nôtre Dame, de París. Si l’exterior és espectacular, no ho és menys l’interior.

Al voltant de la catedral, trobem tot un seguit de carrers que mantenen part de l’esperit medieval, com també les places de Las Llanas de Afuera i de Adentro.

Un altre dels exemples religioses que val la pena de visitar és l’església de San Esteban, de gran riquesa artística, i el seu Museu Catedralicio.

Podem admirar en una estada a Burgos la importància del cavaller El Cid Campeador. En el pont sobre el riu Arlanzón es troben fins a vuit estàtues de pedra que representen personatges propers a la figura del Cid. Realitat i llegenda són presents en aquesta ciutat castellana.

El Castell és un altre dels punts d’interès de la ciutat. Les restes de l’actual muralla daten del segle XIII. El visitant pot accedir-hi i contemplar la porta de San Martín (s.XV), la de San Esteban (s.XIV). Des del castell s’obtenen fabuloses vistes de la ciutat.

Baixant des del castell trobem diversos carrers hereus de la importància del comerç de la segona Edat Mitjana. Vials tan emblemàtics com el de San Juan, la Puebla, Moneda, Almirante Bonifaz, Laín Calvo o de la Paloma amaguen interessants edificis i històries. I al final trobem la Plaza Mayor, un dels punts neuràlgics de la capital burgalesa, amb edificis d’interès com la Casa del Cordón.

El passeig del Espolón és, no hi ha dubte, l’artèria principal de la ciutat. Un passeig a l’ombra dels plataners, que convida a la caminada tranquil·la. El Teatro Principal, l’arc de Santa Maria o el Consulat del Mar són alguns dels punts de referència.